SITUACIJA JE SLABA

Popolno zaprtje države? Ukrepi so pripravljeni in še ostrejši kot spomladi

Gantar naj bi vladi predlagal dodatno zaostrovanje ukrepov, češ da zdravstvo sicer ne bo zdržalo.
Fotografija: Bo vlada na predlog Gantarja uvedla popolno zaprtje države?  FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Bo vlada na predlog Gantarja uvedla popolno zaprtje države?  FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Bo slovenska vlada zaostrila ukrepe za zajezitev koronavirusa? To naj bi po poročanju 24ur predlagal minister za zdravje Tomaž Gantar. Po njegovem je bilo rahlo sproščanje minuli teden neprimerno in bi bilo treba ukrepe zaostriti. Vladi naj bi predlagal popolno ustavitev, kot je bilo spomladi, kar pomeni zaprtje skoraj vseh trgovin, šolanje na daljavo in bivanje doma. V nasprotnem primeru naj ne bi bil več pripravljen opravljati ministrskega dela.


Strokovna skupina že pripravila ostrejše ukrepe

Za Gantarjem naj bi po poročanju Pop TV trdno stala strokovna skupina za covid 19. Kot smo poročali, je vodja Bojana Beović popoldne dejala, da so v skupini proti sproščanju ukrepov. V večerni oddaji 24ur zvečer pa dodala, da je strokovna skupina nove ukrepe, ostrejše, že pripravila in da če ne bo izboljšanja stanja do sredine tedna, bi jih bilo bržkone treba sprejeti. Gre za ukrepe, ki naj bi bili še ostrejši kot spomladi. Sledila pa je vzoru drugih evropskih držav, kjer so razmere slabe.  

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom 19, v bolnišnicah so jih zdravili 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego.

Kako naprej, naj bi vlada odločila proti koncu tedna. Zvečer se je na twitterju odzval predsednik vlade Janez Janša (nelektorirano): »Ukrepi za zajezitev #2valCovid19, sprejeti 26.10.2020, kažejo pozitivne rezultate. Hvala vsem, ki jih dosledno upoštevate. Vendar še nismo iz vala in še vedno je potrebna skrajna previdnost. Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno. #zmoremo«


Jelko Kacin predloga Gantarja za STA ni komentiral. Vlada bo naredila epidemiološko oceno in ocenila, ali bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove, je napovedal. Veliko je po njegovem odvisno od ljudi, kako spoštujejo trenutne ukrepe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije