Ponekod bodo šole odprli v maju, v Sloveniji pa ...

Članice Evropske unije imajo do odpiranja šol v času pandemije različna stališča.
Fotografija: Šolska ministrica Simona Kustec. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Šolska ministrica Simona Kustec. FOTO: Mavric Pivk, Delo

V Sloveniji še ne moremo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole, to je odvisno od ocene zdravstvene varnosti, je poudarila ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je danes udeležila videokonferenčnega zasedanja ministrov EU za izobraževanje. Članice unije imajo sicer do tega zelo različna stališča.

Nekatere članice unije bodo po napovedih šole odpirale v začetku maja, je povedala ministrica v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Zelo zanimivo se ji pri tem zdi, da so med temi članicami tudi države, kjer novi koronavirus najbolj pustoši, na primer Španija.

Argumenti so različni. Nemčija izpostavlja, da je treba ohranjati učno kondicijo in poskrbeti za socialni vidik učencev, medtem ko države, ki še ne bodo hitro odpirale šol, trdijo, da bodo to lahko nadomestile z učenjem na daljavo in ob vrnitvi ta vmesni čas ustrezno nadoknadile, je pojasnila.
Preberite tudi: Beovićeva razkrila, kdaj bi lahko začeli sproščati ukrepe in koliko je res okuženih (VIDEO)
V Sloveniji ta trenutek še ne morejo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole. Glavni razlog za zaprtje šol in vrtcev je bil namreč povezan z oceno zdravstvene varnosti tako otrok kot vzgojiteljev in učiteljev. Ko bodo dobili strokovno oceno, da je vrnitev v organizirane oblike vzgoje in izobraževanja varna, bodo to tudi naredili, je izpostavila ministrica.


Odločitev o NPZ znana v petek


Ministri za izobraževanje se sicer po navedbah Kustečeve strinjajo, da preverjanje znanja v tem času mora biti formativno oziroma prijazno, mehkejše in spodbujevalno.

Odločitev o nacionalnem preverjanju znanja v Sloveniji bo po njenih besedah znana v petek. To bo skupna odločitev, ki so jo sprejeli skupaj z vsemi predstavniki stroke, torej zavodom za šolstvo, odgovornimi za nacionalno preverjanje znanja, in s predstavniki ravnateljev.


Najprej zdravje, potem zagon gospodarstva


O težavah, s katerimi se bodo soočali ljudje ob oživljanju gospodarske dejavnosti, če bodo vrtci in šole še naprej zaprti, ministrica pravi, da je njena prva skrb zdravje ter da je raje bolj zadržana pri oceni, kdaj bi se lahko otroci vrnili v šole. Poudarja tudi, da z vidika zagotavljanja enakih možnosti ne razmišlja o odpiranju šol le v nekaterih regijah.


Obstaja verjetnost, da bi uvedli manjše razrede in nošenje mask?


O možnosti odprtja šol ob uvedbi določenih ukrepov, na primer manjših razredov in nošnje mask, pa ministrica pravi, da bi v tem primeru potrebovali pomoč države in da bi to potegnilo za seboj veliko dodatnih ukrepov. »V šole in vrtce se ne bomo vračali samo na podlagi odločitve resornega ministrstva, ampak celovite ocene na ravni države, ki bo medresorska,« je izpostavila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije