Pomoč samozaposlenim, a če bodo lagali, sledi kazen

Samozaposlenim bodo odpisali prispevke in jim zagotovili 70 odstotkov neto minimalne plače.
Fotografija: Samozaposleni bodo morali izpolniti izjavo, da jih je kriza močno prizadela. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Samozaposleni bodo morali izpolniti izjavo, da jih je kriza močno prizadela. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Vlada je poleg drugega predstavila tudi predloge za pomoč samozaposlenim, ki so se zaradi krize in narave trga dela znašli v še posebej težkem položaju.

Vlada predlaga naslednje ukrepe:
1. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki bodo prek elektronske aplikacije podali izjavo, da so prizadeti zaradi krize. Izjava je javno dostopna. Če se pozneje ugotovi, da je ta izjava vsebovala neresnične podatke, bodo morali pomoč vrniti. Vodja strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik je poudaril je, da bodo morebitne neresnične izjave samozaposlenih, da so zaradi krize prizadeti, naknadno lahko sankcionirali, saj se sedaj mudi in ne bodo mogli preverjati vseh izjav. Notranji minister Aleš Hojs je poudaril, da bo treba omejiti možnost zlorab. »Tisti, ki bi s. p. odprli v teh dneh, ne smejo biti upravičeni do kakršnih koli možnosti prejema pomoči,« je tvitnil.

2. Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače

3. Prizadetim samozaposlenim se odpišejo prispevki, ki jih bo za njih v tem obdobju v zdravstveno in pokojninsko blagajno nakazala država, pravice zavarovancev in prihodki blagajn pa se ohranjajo. Višina prispevkov za krizno leto se določi na podlagi izkazanega dobička po zaključku leta.

4. Do odmere dohodnine za leto 2020 se odloži plačilo akontacije dohodnine.

Kaj bo s tistimi, ki so zaprli dejavnost?

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na prejšnje mesece in marec lani povečalo (posebej v drugi polovici meseca) zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Kaj bo s tistimi samostojnimi podjetniki, ki so v zadnjih dneh množično zapirali svoje dejavnosti, na tiskovni konferenci niso povedali. Uradni govornik kriznega štaba Jelko Kacin je obljubil, da bodo vse razkrili v naslednjih dneh, ko bodo predstavljali podrobnosti danes napovedanih ukrepov.

Minister za finance Andrej Šircelj je izrazil obžalovanje, da so nekateri samostojni podjetniki prenehali poslovati: »Žal mi je, ker morda niso verjeli, da bomo zanje poskrbeli, ker niso verjeli, da bodo dobili finančno pomoč. Prvi dan smo morali poskrbeti za zdravje ljudi, sedaj skrbimo za gospodarstvo, da to ne zamre in da ko kriza mine, postane boljše, bolj konkurenčno in da bo ustvarjalo večjo dodano vrednost.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije