NOVA VOZILA

Policistom se smeji: Nismo samo šparovček, iz katerega se je jemalo ... (FOTO)

Možje v modrem od danes z več kot 60 novimi vozili.
Fotografija: Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. FOTO: Tamino Petelinsek, STA
Odpri galerijo
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. FOTO: Tamino Petelinsek, STA

V Policijski akademiji v Ljubljani so danes policistom slovesno predali v uporabo več kot 60 novih službenih vozil. Premier Marjan Šarec je v nagovoru med drugim izpostavil pomen ustrezne opremljenosti policistov pa tudi primernih policijskih pooblastil. »Ko gre za varnost, ne smemo ničesar prepustiti naključju,« je poudaril.
                                                
Po besedah Šarca bodo nova vozila še kako potrebna za varovanju državne meje. »Država, ki izpolnjuje svoje naloge, je dolžna tudi varovati suverenost. To pa lahko varuje le z opremljenostjo in ustreznim moštvom,« je poudaril. Pri varnosti po njegovih besedah ne smemo ničesar prepustiti naključju. »Ne sme se dogajati, da nam bodo usodo krojile varde, vaške straže ali drugi posamezniki, ki imajo pet minut časa,« je poudaril. Za varnost v tej državi skrbijo obrambno-varnostne strukture. »Vse drugo je folklora, strašenje ljudi in protidržavno delovanje,« je povedal Šarec.
Novi vozni park. FOTO: Picasa
Novi vozni park. FOTO: Picasa

Ukrepati je treba, preden bo prepozno

Ljudje sicer želijo varnost, toda na drugi strani je slišati mnoge pripombe, ko želi policija drugačna in ustreznejša pooblastila, je ob tem opozoril premier. »A ko bo tovornjak zapeljal v množico ali se bo zgodilo kaj drugega«, bo po njegovih besedah prepozno spreminjati zakonodajo in se spraševati, kdo je kriv, kdo je odgovoren in kdo ni opravil svojega dela. Politiko je zato pozval, naj se že danes zave pomena varnosti in ustreznih policijskih pooblastil.

Notranji minister Boštjan Poklukar je poudaril, da si kot minister od prvega dne prizadeva za ustrezno usposobljenost, modernizacijo in učinkovito delo policije. »Včasih to ni tako enostavno,« je opomnil Poklukar, a se obenem zahvalil vladi, da je prepoznala potrebo po razvoju in novih sredstvih v policiji.
Predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu. FOTO: Tamino Petelinsek, STA
Predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu. FOTO: Tamino Petelinsek, STA

Za visoko stopnjo varnosti, ki je sad požrtvovalnega dela, pa je poleg policijskih vrednot in vrlin potrebna tudi ustrezna zakonodaja s pooblastili, ki »so orodje pri našem delu«, je dodala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Prav tako sta potrebna ustrezno vrednotenje dela policistov in ustrezna oprema. Na tem področju se trend v zadnjih dveh letih po njenih besedah izrazito obrača navzgor. »Prišel je čas, ko policija ni samo šparovček, iz katerega se je jemalo, ampak se v policijo tudi vlaga,« je poudarila.

Preberite tudi: Z nosečo ženo divjal proti bolnišnici, ko ga je ustavila policija. Ne boste verjeli, kaj sta naredila policista


Policisti imajo tako od danes v uporabi 41 novih patruljnih vozil znamke Renault in 26 novih civilnih vozil znamk Renault in Škoda. Nova vozila bodo v prvi vrsti sicer namenjena nadzoru državne meje in so v ta namen tudi ustrezno opremljena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije