OKOLJSKA KRŠITEV

Policija z novimi izsledki: po Sloveniji še na tone škodljivega blata

Policija preiskuje dve podjetji iz Celja in Ljubljane, odgovorni za prevoz odpadnega blata.
Fotografija: Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor FOTO: Zajem Zaslona
Odpri galerijo
Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor FOTO: Zajem Zaslona

V zvezi z nelegalno odloženim blatom na območju Pivole so kriminalisti policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana te dni opravili 18 hišnih preiskav, v katerih so pridržali šest oseb. Pri preiskavah iščejo dokaze o storitvi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Več podrobnosti je danes predstavil vodja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič.

Potrdil je, da gre za šest osumljenih z območja Celja in Ljubljane, štirim so včeraj tudi odvzeli prostost, čaka jih zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom. Kazensko ovadbo so podali tudi zoper dve pravni osebi. Za kazniva dejanja povzročitve škode v okolju jim grozi do 8 let zapora.

Gre za dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine, ugotovili so tudi prisotnost bakterije salomonela. Analize so pokazale škodljive posledice za okolje, je potrdil Meglič. Kot so ugotovili, pet osumljenih ni spoštovalo oogodbe, ki je bila sklenjena z najemnikom odvozu in obdelavi blata kot tudi ne zakonodaje, ki ureja varstvo okolja. »Vodila jih je izključno koristoljubnost. Od najemnika so 3. junija prevzeli devet tovorov, v skupni teži 197 ton, prepeljali so jih z dvema tovornjakoma. Pri tem je sodeloval tudi 36-letnik z območja Maribora, ki je pokazal lokacijo in za to prejel plačilo. Odpadki so povzročili onesnaženost pitne vode in škodo v naravi,« je povedal Meglič. Kolikšno protipremoženjsko korist so si pridobili, še ni znano.

Po neuradnih informacijah naj bi pridržali štiri voznike tovornjakov ter direktorja dveh podjetij, ki naj bi bili odgovorni za prevoz odpadnega blata. Šlo naj bi tudi za dobro organizirano dejavnost, ki je trajala dalj časa. S tovornjaki naj bi odpadno blato odvažali na odročne kraje, tako za več ton tega blata ni zabeleženo, kje je končalo. Kriminalisti so ugotovili, da so osumljenci v preteklosti že bili kaznovani zaradi podobnih kaznivih dejanj. 

image_alt
Afera z iztrebki: poteka policijska akcija, prijetih več oseb


Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je ob tem prek svojega profila na facebooku pozval, naj se javita lastnika traktorjev, ki sta 18. maja pomagala tovornemu vozilu, potem ko je obtičalo v blatu.



Da so neznanci na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica kar v potok nad tamkajšnjim botaničnim vrtom odložili večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata, so bili na občini obveščeni 3. junija. Delavci krškega podjetja Kostak so ga začeli odvažati v začetku tega tedna, zahtevna sanacija pa bo po napovedih potekala vsaj mesec dni. Pri odvažanju materiala namreč ne gre samo za odloženo komunalno blato, pač pa tudi za zemljino in kamenje.

Do podobne kršitve pa je očitno prišlo tudi na območju Celjskega, nelegalno odloženo blato so odkrili v Šentjurju, prav tako pa to ni bil prvi takšen primer.

image_alt
Kaj se dogaja? Odkrili še eno odlagališče blata

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije