ZAHTEVNE RAZMERE V GORAH

Policija neizkušenim gornikom svetuje, naj gredo raje v muzej

Prejšnji konec tedna v slovenskih gorah kar šest mrtvih.
Fotografija: Razmere v gorah so nevarne. FOTO: Manca Ogrin, PZS
Odpri galerijo
Razmere v gorah so nevarne. FOTO: Manca Ogrin, PZS

Gorenjski policisti pred koncem tedna svarijo pred zahtevnimi razmerami v gorah. Konec tedna je bil za gorske reševalce izjemno zahteven, smrtno se je ponesrečilo kar šest ljudi. 

image_alt
Gore usodne za kar tri gasilce

Policijska uprava Kranj sporoča, da so letos obravnavali in preverjali 11 prijav gorskih nesreč. Dve v prvih dveh dnevih leta, vse ostale pa od zadnjega vikenda naprej. Pri prvih dveh nesrečah je šlo za lažjo poškodbo noge na območju Valvasorja in zlom roke na planini Zajamniki. Stvari pa so se začele zapletati prejšnji vikend. V soboto se je pri alpinizmu na Vrtači poškodoval covid pozitivni alpinist. V nedeljo so zatem umrli štirje gorniki. Dva zaradi padca z Malega Triglava, še dva pa zaradi zdrsa na Komni. En planinec je že v soboto umrl tudi na območju Kamniškega sedla. Na Španovem vrhu se je poškodovala še turna smučarka, na Jelenkamnu in Zelenici dva planinca, na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred reševalcev ji je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

image_alt
Gorski reševalec po tragičnem vikendu: Časa za razmislek tukaj ni (FOTO)

»Razmere v gorah so konkretno zimske. Podlaga je lahko na mnogih koncih poledenela, zelo različna pa je tudi struktura snega. Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenjajo tako led kot tudi mehek in trd sneg, zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram in pravilno uporabljajo opremo. Oprema je dostopna, večina jo ima, nesreče pa se zdaj dogajajo predvsem zaradi neizkušenosti pri njeni uporabi in nezmožnosti ocenjevanja razmer,« so zapisali.

Ko dereze več ne opravljajo svoje vloge ...

Kot so ponazorili, gorniške dereze ne igrajo več svoje vloge, če se pod njimi nabere sneg (t. i. cokle). To se običajno zgodi pri hoji po južnem snegu, ki je vlažen, nesprijet in se »lepi« na dno dereze. Ko gornik s sprijetim snegom pod derezo pride na trd sneg ali led, zdrsne, ker derezam zmanjka materiala, da se zarijejo v podlago. S cepinom jih je zato treba sproti čistiti.

Tudi kramžarji (verigice, male derezice) niso enakovredni gorniškim derezam. Izredno nevarno je tudi prečenje pobočij in na območjih z veliko napihanega snega. Nevarnost pa povečajo še tema, zahajanje s poti, pomanjkljiva oprema ter slabo znanje in psihofizične zmožnosti posameznika. Potrebna je tudi velika previdnost in visoka stopnja odgovornosti vsakega posameznika ter skupin. »Neizkušeni izbirajte lažje in manj izpostavljene poti, lahko pa si zagotovite pomoč tudi planinskih in gorskih vodnikov,« so opozorili.

»Kdor bi šel rad na višje vrhove – tudi Triglav in nima izkušenj, Slovenski planinski muzej v Mojstrani ponuja 'sprehod' v virtualni resničnosti za 30 slovenskih vrhov. Priporočljiva in zelo varna izkušnja pred dejanskim izpostavljanjem v gorah in na terenu,« so neizkušenim še predlagali na PU Kranj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije