PARLAMENTARNI NADZOR

Policija in minister Hojs pod drobnogledom Knovsa

Knovs je preverjal vsebino usmeritev in obveznih navodil notranjega ministra ter vpliv na delo policije.
Fotografija: Matjaž Nemec vodi preiskavo Knovsa o delu ministra in policije. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matjaž Nemec vodi preiskavo Knovsa o delu ministra in policije. FOTO: Jože Suhadolnik

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes opravila nadzor nad delom policije oziroma Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in notranjega ministra Aleša Hojsa. Razlog za nadzor pa naj bi bili po poročanju TV Slovenija »posegi politikov, predvsem stranke SDS in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, v neodvisnost policije«.

Skupina poslancev, članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pod vodstvom Matjaža Nemca, je izvedla nenapovedani nadzor. Zanimala naj bi jih predvsem vloga notranjega ministra in revizij, ki jih je ukazal nad že zaključenimi primeri, in tudi nadzor inšpektorata za notranje zadeve nad delom NPU.

Na sedež NPU je prišlo pet do šest poslancev, med njimi ni bilo prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Ta je po poročanju omenjene televizije »raje ostal na kolegiju predsednika državnega zbora in dejal, da tako ne bodo nič odkrili«.

Predstavniki Knovsa so NPU že zapustili, Nemec pa je parlamentarni nadzor potrdil tudi v objavi na twitterju in zapisal: »Dolžnost KNOVS je, da preveri vsebino usmeritev in obveznih navodil ministra Aleša Hojsa in ter njihov vpliv na zakonito delo policije. Ali nadzorovana služba deluje v okviru ustave in zakona pri izvajanju prekritih preiskovalnih ukrepov, kjer policija najhuje posega v človekove pravice. Kot je potrebno izvajati nadzor nad delom organa, da ta dela zakonito, je potrebno izvajati tudi nadzor nad nadzorniki in tistimi, ki nadzorovani službi dajejo (ne)zakonite usmeritve, ki vplivajo na njeno delo. Vladavina prava zahteva, da ni nikogar nad pravom, da pravna pravila veljajo za vse enako. Za državljane, policijo in seveda tudi politiko, ki vodi MNZ in preko njega organa v sestavi.«





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije