SEJA

Polemična razprava glede nacionalke: Dobili so dodatek za čas, ko jih sploh ni bilo v službi

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je dejala, da so v SDS očitno pozabili na pomembno vlogo, ki jo ima RTVS v času epidemije.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Parlamentarni odbor za kulturo je danes na zahtevo SDS razpravljal o izplačilih dodatkov zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) zaradi dela v rizičnih razmerah ali zaradi povečanega obsega dela v času epidemije covida 19. Kot že nekajkrat doslej se je znova razvila polemična razprava z nasprotujočimi si ocenami o delovanju RTVS.

Dodatki skoraj 800.000 evrov?

Alenka Jeraj (SDS) se je v utemeljitvi zahteve za sklic seje odbora za kulturo sklicevala na poročanje dela medijev o domnevno negospodarnih in netransparentnih izplačilih dodatkov na RTVS v znesku nekaj manj kot 800.000 evrov. Po njenih besedah naj bi številni zaposleni, ki so bili v času epidemije v večji meri izpostavljeni tveganju, ostali brez dodatka, drugi pa so dobili oba, tako za delo v rizičnih razmerah kot tudi za povečan obseg dela.

Kot je poudarila Jerajeva, naj bi več zaposlenih na RTVS, vključno z nekaterimi vodilnimi programskimi delavci, celo dobilo dodatek za čas, ko jih sploh ni bilo v službi. Pri tem se je sklicevala na zapisnik inšpekcijskega nadzora, iz katerega je po njenih besedah mogoče razbrati kar nekaj kršitev zakonodaje. Vodstvu javne RTV-hiše na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem je tudi očitala, da ne upošteva poslanstva, ki ga RTVS nalaga zakonodaja.

Kritičen do izplačila dodatkov in nasploh do delovanja RTVS je bil tudi svetovalec na ministrstvu za kulturo Miro Petek. Po njegovih besedah je inšpekcijski nadzor pokazal, da je vodstvo RTVS kršilo zakonodajo s tem, ker ni vnaprej opredelilo kriterijev za izplačila dodatkov. Pri tem je podvomil, ali so bili zaposleni na RTVS dejansko izpostavljeni takšnim rizičnim razmeram na delovnem mestu, ki bi opravičevale izplačilo dodatkov.

Sklicevanje na članke podlaga za resno razpravo?

Kadunc je poudaril, da sklicevanje na nekaj medijskih člankov ne more biti podlaga za resno razpravo na parlamentarnem odboru. Zagotovil je, da so vse dodatke izplačali v skladu z zakonodajo in internimi akti RTVS. Dejal je, da notranja revizija in inšpekcijski nadzor nista ugotovila nobene pomembne kršitve zakonodaje. Pri tem je opozoril, da je najširša javnost delovanje RTVS v epidemiji prepoznala kot odlično.

Sejo odbora označil za absurdno

LMŠ, SD, Levici in SAB so bili izrazito kritični do zahteve za današnjo sejo odbora za kulturo, saj gre po njihovem mnenju le še za en poskus SDS, da diskreditira delovanje RTVS in njenega vodstva. Nataša Sukič (Levica) je SDS očitala vnovično politično vmešavanje v delovanje RTVS. Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je dejala, da so v SDS očitno pozabili na pomembno vlogo, ki jo ima RTVS v času epidemije, in da jo tudi zgledno opravlja.

Marko Bandelli (SAB) je izrazil začudenje, da se je SDS v zvezi z izplačili dodatkov spotaknil le ob RTVS in ob nikogar drugega, tokratno sejo odbora pa je označil za absurdno.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije