O KORUPCIJI

Poglejte Mahniča v elementu: tako se je spravil na Goloba (VIDEO)

V državnem zboru poteka izredna seja na temo boja proti korupciji, ki jo je zahtevala SDS.
Fotografija: Žan Mahnič. FOTO: Zaslonski Posnetek Tvs
Odpri galerijo
Žan Mahnič. FOTO: Zaslonski Posnetek Tvs

 V državnem zboru poteka izredna seja na temo boja proti korupciji, ki jo je zahtevala SDS. Pri predstavitvi stališč poslanskih skupin se niso izognili medsebojnim očitkom o spornih praksah in primerih koruptivnih praks in afer, ki smo jim bili priča v zadnjih letih in desetletjih.

V stranki SDS pa so bili kritični predvsem do ravnanj aktualne vlade in njenega predsednika. Poslanec Žan Mahnič je spomnil, da se je aktualna vlada zavihtela na oblast z obljubami o ničelni toleranci do korupcije, danes pa »lahko iz dneva v dan gledamo, kako se korupcija pod vlado Roberta Goloba bohoti,« je izpostavil in dodal, da je tudi premier nedavno med drugim priznal, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije.

Naštel je številne znane očitke o spornih praksah v času aktualne vlade, med drugim lastništvo Goloba v podjetju Star Solar, sporno ravnanje premierja pri poslih v povezavi z družbo Gen-I, netransparenten nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, kot tudi očitke premierju glede kadrovanja in vpletanja v delo policije, je našteval Mahnič, ki meni, da je Golobova vlada sinonim za korupcijo.

»Si vi predstavljate, da bi bil v času koronakrize Janez Janša stoodstotni lastnik podjetja, ki bi kliničnemu centru prodajalo hitre teste? Ali pa da bi bil Janez Janša stoprocentni lastnik podjetja, za direktorja bi dal svojega sina in to podjetje bi slovenskemu zdravstvu dobavljalo medicinski material? Veste, kaj bi počeli? Veste, kaj bi vi počeli takrat, kaj bi mediji počeli!? Tukaj pa je predsednik vlade Robert Golob stoprocentni lastnik firme Star Solar, do nedavnega je bila direktorica njegova hčerka, potem je dal direktorovanje možu od svoje poslanke. In kaj dela ta firma, ki je v stoprocentni lasti predsednika vlade Roberta Goloba? Prodaja elektriko državni firmi. In ne katerikoli državni firmi – firmi, katere nadzorni svet je Robert Golob menjal po dveh dneh svoje vlade. In ta nadzorni svet je njegovo osebno prijateljico nastavil za direktorico,« je med drugim dejal poslanec SDS.

image_alt
To morate videti: poslanka Svobode je SDS razglasila za edino naslednico komunistov (VIDEO)

Ministrica, ki opravlja tekoče posle, o ukrepih proti korupciji, ki so v pripravi

Na očitke opozicijskih poslancev se je odzvala tudi pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan. Nanizala je vrsto ukrepov proti korupciji, ki so v pripravi.  Dejala je, da so v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) začeli prenavljati nacionalno resolucijo o preprečevanju korupcije, ki čaka na obravnavo na vladi. Poleg tega so začeli pripravljati predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in izhodišča za vzpostavitev urada za upravljanje z odvzetim premoženjem nezakonitega izvora. »Mislim, da je to tudi eden od ključnih mehanizmov na tem področju,« je dejala. Po besedah ministrice je sodniška zakonodaja, ki bo po njenih navedbah zagotavljala večjo neodvisnost ter odgovornost, transparentnost in učinkovitost dela sodstva, že pripravljena.

Prav tako pripravljajo spremembe na področju državnotožilske zakonodaje. Dejala je, da je prejšnja vlada dve leti blokirala imenovanje državnih tožilcev. »Popolnoma ste ohromili in paralizirali kadrovanje v državnotožilsko organizacijo, ki je že tako ali tako podhranjena, glede na število kazenskih sodnikov in zadev, ki jim pripadajo,« je dejala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije