DAROVANJE KRVI

Podžgal jih je ranjeni motorist

Primorski motoristi že tridesetič darovali kri. Prepoznavni po svoji dobrodelnosti.
Fotografija: Sandi Šavron pride vsako leto. Fotografije: MK Kondor
Odpri galerijo
Sandi Šavron pride vsako leto. Fotografije: MK Kondor

V torek ob osmih zjutraj se je pred Splošno bolnišnico Izola pripeljala velika skupina motoristov in vzbudila zanimanje očividcev. Toda primorski motoristi se niso pripeljali, ker bi kateri potreboval zdravniško pomoč, temveč so prišli sami pomagat. V Centru za transfuzijsko dejavnost v Izoli so že tridesetič darovali kri.


»Člani in članice Moto kluba Kondor iz Kopra in Moto kluba Zabavlje skupaj s prijatelji iz drugih klubov trikrat na leto, deset let zaporedoma, darujemo kri,« nam je povedal Stipe Vincek, predsednik Moto kluba Kondor, zelo zadovoljen, da so se jim ob okrogli obletnici pridružili tudi člani, ki so imeli strah pred injekcijami. Bili so navdušeni, od zdaj bodo redno darovali, nam je povedal Vincek.


Jubilejni krvodajalski akciji se je pridružil tudi koprski župan Aleš Bržan, ki sicer redno daruje kri, kot nam je povedal, dvakrat ali trikrat na leto, nazadnje pa jo je aprila: »Darovanje krvi je ena tistih majhnih plemenitih gest, ki kažejo na to, da se družbi lahko tudi pomaga, ne od nje le pričakuje,« je za Slovenske novice povedal prvi mož Kopra.
 

Priča tragediji


Kondorji so na Primorskem za zgled mnogim, dobro so znani po svoji dobrodelnosti. Kadar je treba zbirati denar ali druga sredstva pomoči potrebnim priskočijo prvi, tako bolnim, socialno ogroženim in drugim, nikogar ne zavrnejo. Omenimo le, da sleherno leto pred božičem obiščejo primorske organizacije za otroke s posebnimi potrebami, božički na motorjih jim takrat pripeljejo, kar si želijo oziroma potrebujejo. Kako so dobili idejo o organiziranih krvodajalskih akcijah?


»Pred desetletjem smo se po naključju peljali po cesti, ki je bila par minut pred tem prizorišče hude prometne nesreče. Motorist je ležal na cesti, vse je bilo krvavo, zares pretresljiv in tragičen prizor. Spraševali smo se, ali bi znali pomagati, če bi prišli prvi. Takrat je padla odločitev, da bomo prispevali na tak način, da darujemo, se izobražujemo, organiziramo in udeležujemo preventivnih akcij za varnost motoristov na cesti,« nam je še povedal Vincek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije