ZAGORJE OB SAVI

Pod zemljo vlakec, na površju ljubezen

Tudi v Zagorju ob Savi imajo most ljubezni; načrtujejo še podzemni muzej in galerijo.
Fotografija: Zaljubljenci že obešajo svoja sporočila ... Foto: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Zaljubljenci že obešajo svoja sporočila ... Foto: Roman Turnšek

Med letošnjimi novostmi v Zagorju ob Savi je tako imenovani most ljubezni. Zakaj in od kod točno ime, ne vedo, bržkone se je porodilo med občani, menda pa je drugi takšen v Sloveniji, na katerega golobčki v imenu ljubezni obešajo ključavnice. Občina je denar, približno 140 tisočakov, pridobila iz evropskih sredstev; most je vitke izvedbe, njegova kovinska konstrukcija je široka štiri metre in dolga 11 metrov ter opremljena s talnim ogrevanjem, tako da bo normalno prehoden tudi pozimi.
Drugi slovenski most ljubezni. Foto: Roman Turnšek
Drugi slovenski most ljubezni. Foto: Roman Turnšek

Poleg mosta se je na tem predelu občina lotila še drugih projektov. Gre za desetletno idejo rekonstrukcije in gradnje obvoznice z obnovo Kidričeve ceste. Uredili bodo širše območje in v sklopu projekta načrtujejo tudi ureditev podzemnega dela. Že pred desetletjem postavljenim tribunam ob potoku Medija se bo pridružilo še marsikaj.


Postavili bodo klopi, uredili pešpot in kolesarsko stezo, osvetlitev in drugo, kar spada v sodobno urejen okoliš, ki naj bo prijazen do ljudi, ki tu živijo ali pridejo na obisk, seveda. »Zamišljeno je kot pešcona in centralno medgeneracijsko zbirališče. Lokacija bo urejena vizualno prijetno, bo pa tudi bolj varno in praktično,« poudarja župan Matjaž Švagan.

Podzemni svet je neločljivi del Zasavja zaradi premogovništva, zato načrtujejo tudi ureditev tega. »Pod tribunami je nekdanje skladišče za obratovanje rudnika, ki ga zaradi opustitve rudarstva ne uporabljajo več v ta namen. Na vsaki strani tribun je vhod v rov, ki se ju bo po načrtih povezalo,« doda Švagan. Prostor v velikosti nekaj sto kvadratnih metrov načrtujejo urediti v muzej polpretekle zgodovine, galerijo z razstavo najstarejše slovenske slikarske kolonije.


Razmišljajo še o turističnem vlakcu, ki bi vozil po nekdanjih rudniških rovih. Pri načrtovanju muzeja se bodo Zagorjani povezali s kraji, ki imajo rudarsko tradicijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije