POTRJENO

Po piku komarja v bolnišnico, novi okužbi v Sloveniji.

Potrjena dva nova primera okužbe z virusom Zahodnega Nila.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Auimeesri, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Auimeesri, Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pretekli teden prejeli podatke o dveh novih prijavah okužbe z virusom Zahodnega Nila. Kot je zapisano na spletnih straneh NIJZ, sta se obolela najverjetneje okužila v pomurski oziroma savinjski regiji. Obe zboleli osebi sta bili zdravljeni v bolnišnici in odpuščeni v izboljšanem stanju v domačo oskrbo.

NIJZ je v letošnji sezoni zabeležil skupaj tri bolnike, okužene z virusom Zahodnega Nila.

Testirali več kot 50 oseb

V laboratoriju za diagnostiko zoonoz in laboratoriju WHO, inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete v Ljubljani, so v letošnji sezoni testirali že več kot 50 bolnikov na okužbo z virusom Zahodnega Nila. Pri vseh, razen pri omenjenih treh bolnikih, so okužbo izključili. 

NIJZ sodeluje z ostalimi institucijami, predvsem z zavodom za transfuzijsko medicino, javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, veterinarsko stroko in ostalimi relevantnimi deležniki z namenom, da se zagotavlja varna preskrba s krvjo.

Kot so zapisali, redno spremljajo podatke ostalih evropskih držav, posebno sosednjih. Letošnja sezona je intenzivna, kar potrjuje visoko število obolelih v Evropi. Pojav zbolelih v Sloveniji je v skladu s pričakovanji, saj se okužbe z virusom Zahodnega Nila pojavljajo v regijah, ki mejijo na Slovenijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije