PRED OBLETNICO RUSKE AGRESIJE

Pirc Musar: To je vojna, ki so si jo želeli posamezniki pod vodstvom Putina (FOTO)

Zbrane v predsedniški palači nagovorila tudi Olena Zelenska.
Fotografija: Olena Zelenska med nagovorom. FOTO: Katja Kodba/sta
Odpri galerijo
Olena Zelenska med nagovorom. FOTO: Katja Kodba/sta

Vojna v Ukrajini je poraz človeške družbe in izraz nesposobnosti reševanja sporov po mirni poti, kar je eno od temeljnih načel mednarodnega prava, je v predsedniški palači na osrednjem dogodku pred obletnico ruske agresije nad Ukrajino izpostavila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Slovenija ostaja zavezana Ukrajini

»Med hude vsesplošne posledice pandemije se je lani vmešala tudi vojna v Ukrajini. Vojna, ki ni bila izzvana. Vojna, ki je nihče, ki je dober človek, ni želel. Vojna, ki ne posega v mladino le tako, da jo prikuje v njihove sobe, temveč jo prežene z domov in jemlje njihova življenja,« je danes dejala Pirc Musar.

Pirc Musar: Vojna v Ukrajini je poraz človeške družbe FOTO: Katja Kodba/sta
Pirc Musar: Vojna v Ukrajini je poraz človeške družbe FOTO: Katja Kodba/sta

Poudarila je, da si vojne niso želeli tisti, ki so pribežali iz Ukrajine v Slovenijo. »To je vojna, ki so si jo želeli posamezniki pod vodstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima, prepričani, da s tem branijo interese svoje države,« je nadaljevala.

image_alt
Kaj je mislil Putin? Analitik: Zanj je to začetek tretje svetovne vojne

Vojno v Ukrajini je označila za poraz človeške družbe in izraz nesposobnosti reševanja sporov po mirni poti, kar je eno izmed temeljnih načel sodobnega mednarodnega prava. V tej vojni pa po njenem mnenju mirno reševanje sporov še ni dobilo priložnosti.

Oglasila je tudi žena ukrajinskega predsednika

Zbrane je v predsedniški palači nagovoril veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran, prek video nagovora pa tudi žena ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

»Zdržali smo zaradi moči ukrajinskega naroda, pa tudi zaradi mednarodne pomoči,« je poudaril in se skupaj z Zelensko zahvalil Sloveniji za vso pomoč Ukrajini. Pri tem je Zelenska izpostavila dobavo reševalnih vozil, šolanje ukrajinskih otrok in projekte za njihovo rehabilitacijo ter organizacijo kotičkov z ukrajinskimi knjigami v številnih knjižnicah. Prav tako je bila Slovenija po njenih besedah med prvimi, ki je priskočila na pomoč v Buči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije