GOVOR, KI ODMEVA

Kaj je mislil Putin? Analitik: Zanj je to začetek tretje svetovne vojne

Nekateri niso optimistični glede poslanih sporočil ruskega predsednika.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Odzivi na govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, v katerem je med drugim napovedal odstop od pogodbe o omejitvi jedrskega orožja, prihajajo z vseh koncev sveta.

Obrambni analitik Michael Clarke je za Sky News analiziral Putinov govor, v katerem je ta Zahod obtožil vojne. Dejal je, da je Putin pustil malo prostora za diplomacijo in da  meni, da je konflikt v Ukrajini pravzaprav del vojne, ki jo Zahod bije proti Rusiji, da bi jo uničil.

»Putin je dejal, da se je Rusija poskušala pogajati, a da je imel Zahod vedno prikrite namene,« je analiziral Clarke.

image_alt
Tako posmehljivo so se Putinovi odzvali na obisk ameriškega predsednika v Kijevu

»Zanj je to začetek tretje svetovne vojne,« je dodal. Invazija na Ukrajino ne poteka po načrtih, zato mora ruski narod prenesti večje žrtve.

»Tovrstne žrtve je mogoče preprosto razložiti, če je vojna nekaj več kot Ukrajina, torej vojna za preživetje. Vse to smo že slišali, a če to postavite v pravi kontekst, ne pušča prostora za razpravo,« sklene analitik.

Stoltenberg izrazil obžalovanje nad odločitvijo Rusije

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa obžaluje odločitev Rusije, da začasno prekine sodelovanje v pogodbi z ZDA o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. Opozoril je, da je s tem porušena arhitektura nadzora nad orožjem, vzpostavljena po koncu hladne vojne. 

image_alt
Srečala sta se politična izobčenca: Lukašenko razkril pogoj za boj ob boku Putina (FOTO)

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550. To je skoraj 30-odstotno zmanjšanje glede na prejšnjo mejo, določeno leta 2002.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije