DAVČNE OAZE

Pandorini dokumenti razkrinkali Slovenca s podjetjem na Sejšelih

Dokumenti menda razkrivajo tudi njegovo povezavo z Dijano Đuđić.
Fotografija: Pandorini dokumenti naj bi razkrili skrivnosti in skrivno premoženje vplivnih politikov in drugih posameznikov. FOTO: Artem Cherednik Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Pandorini dokumenti naj bi razkrili skrivnosti in skrivno premoženje vplivnih politikov in drugih posameznikov. FOTO: Artem Cherednik Getty Images/istockphoto

Pandorini dokumenti, ki razkrivajo skrivnostno premoženje svetovnih voditeljev in bogatih posameznikov, razkrivajo tudi skrivnosti nekaterih Slovencev. Novinarji Oštra (ostro.si), ki so sodelovali pri pregledovanju obsežne dokumentacije, so danes razkrili prvega Slovenca iz omenjenih dokumentov. Gre za Marka Glinška iz Maribora, ki je pred šestimi leti na slovenski trg pripeljal kozmetiko Lux Factor. Med obsežno dokumentacijo so novinarji odkrili njegovo povezavo s podjetjem na Sejšelih in Dijano Đuđić. Glinška smo vprašali, kako komentira razkritja in povezave, njegov odgovor pa bomo objavili, ko ga prejmemo. 

image_alt
Pandorini dokumenti razkrivajo, kdo naj bi bila mati Putinove nezakonske hčerke (FOTO)


Z Glinškom in njegovim podjetjem so se v preteklih letih ukvarjali inšpektorati, finančna uprava, tožilstvo, tri sodišča in urad za intelektualno lastnino. Glinšek je na sodišču zatrjeval, da je samo posrednik za prodajalca in da lastnika podjetja s Sejšelov ne pozna. Toda dokumenti razkrivajo nekaj čisto drugega. Izkazalo se je, da je prav Glinšek lastnik podjetja, v katero se stekali prihodki od prodaje. Nad njegovim serumom in kremo proti gubicam so bile navdušene številne znane Slovenke in estradnice Balkana. Reklamo zanj so delali tudi znani obrazi, naj omenimo le Natalijo Verboten in Danijela Martinović. A vsega (ne)lepega je enkrat konec, letos je namreč postala pravnomočna sodba zaradi Glinškove preslepitve kupcev. Zanimivo je tudi, da 'ponosne ambasadorke' kozmetičnih produktov, ki naj bi se ponašali s ponarejenimi certifikati kakovosti, niso bile seznanjene s tem, da je slovenski zdravstveni inšpektorat že leta 2017 prepovedal prodajo izdelkov Lux Factor v Sloveniji, ker ti niso izpolnjevali vrste zahtev. Glinška je mariborsko okrajno sodišče lani obsodilo zaradi preslepitve kupcev, on pa je še naprej trdil, da je za sejšelsko podjetje zgolj opravljal pogodbene storitve in da zato njegovo podjetje ne more biti odgovorno za nepravilnosti in prodajo.

Novinarji Oštra so v obsežni dokumentaciji izbrskali dokumente o Lux Factorju s Sejšelov in odkrili tudi dokumente o bosanskem podjetju Lux Factor, ki se je znašlo sredi preiskave zaradi suma poskusa pranja denarja. Preiskovali naj bi tudi znanega slovenskega davčnega svetovalca Roka Snežič in razvpito Dijano Đuđić. Sumili so, da so prek bosanskega podjetja utajali davke bolgarskega podjetja Lux Cosmetics in v Banjaluki dvigali gotovino in zabeležili za več kot 67.000 evrov sumljivih transakcij in blokirali poslovni račun.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije