Pakete Rdečega križa vrgel v smeti (FOTO)

Na divjem odlagališču tudi riž, konzervirana fižol in paradižnik z nepretečenim rokom uporabe. Policisti izsledili 31-letnega Mariborčana.
Fotografija: Tako je končala humanitarna pomoč. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Tako je končala humanitarna pomoč. FOTO: Osebni arhiv

V tem času izrednih razmer, ko že narašča brezposelnost, je naravnost nepredstavljivo, da prejemniki paketov socialne pomoči te kratko malo zavržejo. Tako je mimoidoči takoj po velikonočnih praznikih na območju Pekrske gorce pri Limbušu, dober streljaj od Maribora, opazil divje odlagališče odpadkov, med katerimi pa so bili tudi živilski izdelki, ki jih vsebuje pomoč Rdečega križa, riž, moka, olje, mleko, konzervirana fižol in paradižnik, testenine.

Odgovarjal bo za prekršek

Naš vir, ki ne želi biti imenovan, je o najdbi obvestil policijo, ta pa je stanje popisala in obvestila Snago, da bi divje odlagališče pospravila. Kot so včeraj sporočili z mariborske policijske uprave, »so policisti zavzeto opravili ogled kraja najdbe odvrženih smeti in hrane ter ugotovili, da je dejanje storil 31-letni Mariborčan. Zoper njega bodo pristojnemu inšpektoratu podali predlog za uvedbo postopka o prekršku in obvestili pristojne organe.«



Fižol in paradižnik na divjem odlagališču.
Fižol in paradižnik na divjem odlagališču.
Še dva sogovornika sta pred časom naletela na podobno sliko v Apaški dolini. »Zakaj sploh prosijo za pomoč, če jo potem mečejo stran, veliko drugih pa bi bilo veselih, če bi si lahko skuhali riž, fižol ali makarone?« se sprašuje prvi, njegova kolegica pa dodaja, da prostovoljci humanitarnih organizacij ne morejo hoditi za ljudmi in jih nadzorovati. »Takšne bi bilo treba strogo kaznovati. Če so sposobni odmetavati pakete, so najbrž sposobni tudi plačati kazen.«

Veliko državljanov živi pod pragom revščine, mnogi se komaj preživljajo. Zato ne preseneča, da veliko družin, poleg drugih socialnih podpor, oblačil, obutve, higienskih potrebščin, prejema humanitarne pakete z živili, ki so še dodatno potrebni med epidemijo koronavirusa, ko mnogi še težje pridejo do hrane. Nekateri zaposleni in njihovi otroci so veseli, da lahko na delovnem mestu dobijo toplo malico ali v šoli kosilo, v času karantene pa še to odpade. Osrednji humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas tako vsak dan skrbita za prehrano, živilske izdelke pa razdeljujejo na podlagi ocene socialnega stanja posameznih družin ter osebnih prošenj. Pakete naj bi prejemalo od 12 do 20 odstotkov prebivalcev 68 podravskih in pomurskih občin, nekateri enkrat, drugi večkrat na leto.

Očitno pa včasih humanitarno pomoč zlorabijo. Že pred časom se je veliko govorilo o tem, kako so neodgovorni posamezniki, ki so najprej prosili za pomoč, predvsem oblačila, obutev in celo dele pohištva s ceste odvrgli v prepad, zdaj pa so sprehajalci že večkrat naleteli na odvrženo hrano, ki ji nič ne manjka, vsi roki trajanja so vidni na embalaži, uporabna je še najmanj pol leta in več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije