SREČANJE S PAHORJEM

Fajonova želi od Janše opravičilo

Predsednik države je bil po sestanku zadovoljen, premier malo manj.
Fotografija: Tanja Fajon in Janez Janša. FOTO: Blaž Samec, Delo, Jože Suhadolnik, Delo. Montaža: S. N.
Odpri galerijo
Tanja Fajon in Janez Janša. FOTO: Blaž Samec, Delo, Jože Suhadolnik, Delo. Montaža: S. N.

Predsednik republike Borut Pahor je na gradu Brdo priredil srečanje predsednic in predsednikov parlamentarnih strank. Udeležili so se ga  Janez Janša, predsednik SDS, Tanja Fajon, predsednica SD, Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, Matej Tonin, predsednik NSi, Karl Erjavec, predsednik Desusa, Alenka Bratušek, predsednica SAB, in Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS. Predsednika strank LMŠ in Levica Marjan Šarec in Luka Mesec sta bila ob povabilu kritična do predsednika in povabilo zavrnila.



Kot je Pahor povedal po sestanku, je srečanju uresničilo njegova pričakovanja. »Čeprav so bili na mizi različni predlogi, tudi predčasne volitve, nov predlog sporazuma, smo sklenili, da v prvi polovici marca pripravimo posvet politične in strokovne javnosti, predsednic in predsednikov strank in njihovih vodij poslanskih skupin o iskanju skupnih temeljnih stališč, ki zadevajo izhodno strategijo.«

Borut Pahor. FOTO: Blaž Samec
Borut Pahor. FOTO: Blaž Samec
»Glede na zastrupljenost ozračja je bila razprava na visoki ravni politične kulture, vključujoča, spoštljiva, na trenutke tudi polemična. Žal mi je, da dve stranki nista prišli, a njuno odločitev spoštujem. To potrjuje, da dialog parlamentarnih strank ni več samoumeven, kot je bil nekoč. Smo priče znakom razkola, ki jih je treba resno jemati, da vrnemo dialogu možnost in potencial, ki ga ima,« je povedal.

Predsednik vlade Janša s sestankom ni bil tako zadovoljen. »Bil je koristen, težje rečem, da tudi uspešen. Za nami je skoraj eno leto mandata te vlade, že od začetka se je poskušalo zbrati sile za nezaupnico in rušenje vlade. Šele po 11 mesecih, ko smo se v državnem zboru ponovno prešteli, so se vzpostavili pogoji za neki dialog, ki je nekoč že obstajal, ne glede na to, kdo je bil na vladi. Veliko vprašanj je bilo odprtih, upam, da nekatere dileme tudi pojasnjene. Potem ko je bil naš predlog sporazuma o sodelovanju pri razvojnih izzivih v prihodnosti zavrnjen, smo zdaj pripravili bolj okrnjenega, ki koalicije ne zavezuje, omogoča pa ji, da sodeluje pri iskanju rešitev pri ključnih razvojnih vprašanjih. Po današnjih odzivih iz koalicije težko rečem, da lahko pridemo do kaj boljšega sodelovanja.«

Vodji LMŠ Marjan Šarec in Levice Luka Mesec, ki se nista udeležila današnjega srečanja predsednikov parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju, sta bila v današnjih izjavah za medije kritična do SDS. Mesec vidi pozive SDS k sodelovanju kot metanje peska v oči, Šarec pa pravi, da je bil sestanek namenjen »pokrivanju« SDS.

Predlagali predčasne volitve

Fajonova je poudarila, da je poskušala opozoriti na napake vlade in pozvala k predčasnim volitvam, vendar naklonjenosti do predloga ni bilo. »Verjamem, da bi bila to priložnost za reset v državi, novo vzpostavitev zaupanja v obvladovanje epidemij in zaupanje v prihodnost Slovenije, neko normalnost.« Dejala je, da predlaganega sporazuma ne bodo podpisali, ter zahtevala, da vlada umakne oznako interno z nacionalnega načrta za okrevanje, pri katerem nihče nima možnosti sodelovanja, ne strokovna javnost kot ne socialni partnerji. »Obstaja možnost, da bo država izgubila zgodovinsko priložnost pri razdeljevanju denarja.« Poudarila je, da je zaupanje ničelno in da pričakuje od Janše tudi opravičilo za verbalne napade na družabnih omrežjih.



Prvak SNS Jelinčič je predloge opozicije označil za »zblojene« in dejal, da je vse skupaj spominjalo, da pripravljajo v opoziciji projekt križanja podgane s kolovratom. »Edino, kar smo konsistentnega slišali, je bilo, da bi Fajonova naredila vse, da bi prišlo do predčasnih volitev. Zaslutil sem tudi grožnjo Fajonove, da bo v razpravi v Evropskem parlamentu, o 7. členu evropske ustave, v katerem bodo udarili po Madžarski in Poljski, zahtevala, da se razpravlja tudi o Sloveniji,« je še dodal Jelinčič in opoziciji očital tudi razbijanje države »zaradi silne bolečine, da je na oblasti Janša in ne kdo drug«.  

Na novinarski konferenci po sestanku so sicer pred mikrofon stopili vsi prisotni na sestanku, z izjemo Erjavca.

Pahor, ki se je že večkrat javno zavzel za vzpostavitev dialoga in sodelovanja med parlamentarnimi strankami, je prepričan, da bi bili tudi pri soočanju z epidemijo uspešnejši, če bi bilo vzpostavljeno sodelovanje. Na srečanju s predsedniki parlamentarnih strank je želel preveriti stališča o svojem predlogu, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo in okrevanju po njej pa tudi o predsedovanju EU.

Še pred skupnim srečanjem se je z večino prvakov parlamentarnih strank sestal na dvostranskih srečanja z namenom, da bi izmenjali ali pa morebiti uskladili stališča o najbolj strateških vprašanjih do rednih ali predčasnih volitev.

image_alt
Znano, s čim Janša snubi tekmece


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije