POKORONSKO POVEČANJE

Padel je nov rekord v Sloveniji! Uganete, kateri?

S podatkom nam je postregel Statistični urad Slovenije.
Fotografija: Praznična Ljubljana privabi veliko turistov. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Praznična Ljubljana privabi veliko turistov. FOTO: Črt Piksi

Leta 2023 so nas prizadele najhujše poplave v zgodovini, kljub temu pa to ni preprečilo, da ne bi v naši državi prenočilo največ turistov doslej. 

Kot je objavil Statistični urad Slovenije, je lani padel nov rekord, saj so turisti v Sloveniji ustvarili največ prenočitev doslej.

Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 6,2 milijona turistov. Ustvarili so nekaj več kot 16,1 milijona prenočitev ali za 2 odstotka več kot v turistično doslej najuspešnejšem letu 2019. 

Med tujimi turisti jih je bilo največ iz Nemčije (1,9 milijona oz. 16 % tujih prenočitev). Sledili so turisti iz Italije, Avstrije, Češke, Nizozemske in Hrvaške. V primerjavi z letom prej smo imeli za 27 odstotkov več hrvaških turistov, za 18 odstotkov več italijanskih, za 16 odstotkov več čeških in za 11 odstotkov več avstrijskih. 

Kar petina prenočitev v praznični Ljubljani

Turistični nastanitveni obrati so samo decembra zabeležili 329.000 prihodih turistov in 795.000 njihovih prenočitev, največ je bilo ustvarjenih v občini Ljubljana. Tako domačih kot tujih turistov je bilo več kot leto prej, skupno jih je bilo za 9 odstotkov več. Največ turistov v Ljubljani je bilo iz Italije, beleži statistični urad, sledijo turisti iz Avstrije, Nemčije, Srbije in Madžarske. 

Med Slovenci najbolj priljubljena Kranjska Gora

Domači turisti so ustvarili 38 odstotkov prenočitev v decembru 2023. Njihovih prihodov je bilo 113.000, prenočitev pa 302.000 ali za odstotek več kot v istem mesecu leto prej. Največkrat so prenočili v občinah Kranjska Gora, Piran in Podčetrtek; v prvi so decembra našteli več kot desetino vseh domačih prenočitev v tej občini v letu 2023.

Tuji turisti so ustvarili za 14 odstotkov več prihodov in prenočitev kot pred letom dni. Največ njihovih prenočitev so imeli v občinah Ljubljana, Bled in Kranjska Gora. 

Zdraviliške občine so zelo priljubljene

V zdraviliških občinah je bila ustvarjena skoraj tretjina prenočitev, največ v občini Brežice. Sledijo gorske občine (23 %), Ljubljana (21 %) in obmorske občine (12 %). V primerjavi z decembrom 2022 se je število prenočitev najbolj povečalo v Ljubljani (za 18 %) in obmorskih občinah (za 14 %). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije