KORONAVIRUS PRI NAJMLAJŠIH

Okuženih več kot 20 slovenskih otrok, najmlajši star komaj 16 mesecev

Pediatrinja spregovorila o zbolevanju otrok za novim koronavirusom.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da je v Sloveniji okuženih 21 otrok. Po besedah pediatrinje Tine Plankar Srovin je najmlajši star 16 mesecev, najstarejši pa 18 let. Nihče od njih ne potrebuje hospitalizacije, vsi okrevajo doma.

Tudi otroci so dovzetni za okužbo z novim koronavirusom, poudarja pediatrinja, na srečo pa tisti najmlajši zbolevajo redkeje kot odrasli, bolezen pri njih poteka v blažji obliki. Najbolj ogroženi za hud potek bolezni so otroci, ki imajo kronične bolezni.


Če otrok zboli in ima blago obliko, je treba ostati doma in se držati v samoizolaciji, pravi pediatrinja. Otroci so kljub blagim simptomom prenašalci bolezni in s tem ogrožajo predvsem starejše ljudi.



Po besedah pediatrinje otroke pri okužbi s covidom-19 zdravimo tako kot pri vsaki drugi virozi, torej z uživanjem dovolj tekočine, otroci so doma, lahko zaužijejo paracetamol.

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj:

Največ obolelih iz osrednjeslovenske regije

Do četrtka do 10. ure je bilo Nijz sporočeno 317 potrjenih primerov z novim koronavirusom. Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do zdaj, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 107 iz osrednjeslovenske, 55 iz jugovzhodne Slovenije, 50 iz savinjske, 29 iz podravske, 20 iz gorenjske, 13 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, deset iz pomurske, osem iz obalno-kraške, štirje iz goriške, dva iz zasavske in en iz posavske regije (Slika 2). Šest obolelih je tujih državljanov. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov poteka. Med obolelimi je 157 žensk in 160 moških, ena oseba je umrla.

Število okužb po starostnih skupinah. FOTO: Nijz
Število okužb po starostnih skupinah. FOTO: Nijz

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije