POMISLEKI

Odločeno: stranka Bratuškove v koalicijo le pod določenim pogojem

Bojijo se, da nova vlada ne bo dovolj učinkovita.
Fotografija: Alenka Bratušek in Miro Cerar med drugim predvolilnim soočenjem na Pop TV. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek in Miro Cerar med drugim predvolilnim soočenjem na Pop TV. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Na nocojšnjem zasedanju sveta stranke, ki je odločal o vstopu Stranke Alenke Bratušek v koalicijo, so članice in člani sveta večinsko odločili, da stranka bo del koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, a pod določenim pogojem, so sporočili iz SAB.

Člani sveta stranke so se sicer strinjali, da je stranka v pogajanjih dosegla veliko, saj so v koalicijski pogodbi upoštevane njene ključne prioritete: ureditev zdravstva ima absolutno prednost, koalicija bo povišala pokojnine, država bo zgradila več stanovanj za neprofitni najem. Vlada Marjana Šarca bo morala dogovorjeno in druge dobre ukrepe postopoma izvesti. Zadovoljni so bili tudi, da se je vodstvu v koalicijskih pogajanjih uspelo dogovoriti za vodenje treh pomembnih resorjev.

Bojijo se, da manjšinska vlada ne bo dovolj učinkovita

Članice in člani sveta so po drugi strani izrazili dvome in bojazni, da nova vlada ne bo dovolj učinkovita, saj je manjšinska, partnerska stranka, ki koalicijo podpira od zunaj, pa povsem nepredvidljiva in je za zaščito svojega domnevnega ugleda pripravljena tudi rušiti dobre zamisli in politične partnerje.

Svet SAB je predlagal kandidatko in kandidata za ministrico in ministra vlade Marjana Šarca: Alenko Bratušek za infrastrukturo, Marka Bandellija za ministra službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Stranka podpira vstop v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra, in to v vseh fazah postopka. »V primeru nasprotovanja našim predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla,« so sklenili.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije