VISOKA STOPNJA PRIPRAVLJENOSTI

Obrambni minister Tonin razkril: Slovenija zelo povečala pripravljenost

To se je zgodilo, ker je na Hrvaškem strmoglavil dron.
Fotografija: Minister za obrambo Matej Tonin. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Minister za obrambo Matej Tonin. FOTO: Johanna Geron, Reuters

Slovenija je na dan, ko je brezpilotni letalnik letel skozi zračni prostor treh zavezniških držav in nato strmoglavil v Zagrebu, »zelo povečala pripravljenost«, je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. Pojasnil je, da so bila vojaška letala v najvišji stopnji pripravljenosti in da se bo Slovenija v podobnih primerih nemudoma odzvala.

Preberite še

image_alt
Kaj bi se zgodilo, če bi dron padel na nuklearno elektrarno Krško?

»Mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo, da bi piloti naših vojaških letal neposredno sedeli v letalu v najvišji stopnji pripravljenosti in čakali na to, da poletijo,« je povedal Tonin ob koncu izrednega zasedanja obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Preberite še: 

image_alt
Slovenski vojaki v pripravljenosti, pred njimi je pot na ukrajinsko mejo

O incidentu z dronom, ki je v noči na petek strmoglavil v Zagrebu, je Tonin povedal, da je zdaj jasnih nekaj več stvari, med drugim, da je letalnik letel čez vsaj tri zavezniške države, da so ga v teh državah tudi zaznali, ampak da je bil označen kot odsev pri radarski sliki oziroma t.i. lažna sled.

Zavezništvo je zato nemudoma spremenilo pristop, in sicer morajo zdaj letala posredovati nemudoma tudi takrat, ko gre za odsev, je pojasnil. 

Preberite še

image_alt
Neverjetna teorija: Ukrajinci dron poslali v Jarun pri Žitomiru, ta pa je končal na Jarunu v Zagrebu

In tudi Slovenija se bo, kadar koli bo šlo za tak odsev, nemudoma odzvala, je zatrdil. »Smo zelo pozorni, v visoki pripravljenosti in ljudje so lahko popolnoma mirni, kar se tega tiče,« je zatrdil obrambni minister.

Čigav je bil letalnik, ni jasno

Še vedno ni jasno, ali je bil letalnik, ki je sicer sovjetske izdelave, last ruskih ali ukrajinskih sil. Hrvaški premier Andrej Plenkovič je tudi sporočil, da so na njem odkrili eksploziv. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer pojasnil, da letalnik po dosedanjih ugotovitvah ni bil oborožen, zatrdil pa je tudi, da je Natova zračna obramba dronu sledila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije