VOJNA NA EVROPSKIH TLEH

Slovenski vojaki v pripravljenosti, pred njimi je pot na ukrajinsko mejo

V luči vojne v Ukrajini se na vzhodu Evrope vzpostavlja bojna skupina Natovih sil. Odšlo naj bi 200 pripadnikov Slovenske vojske.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, Delo

Slovaški parlament je v torek odobril vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2.100 vojakov, med njimi tudi dvesto slovenskih, so nam pojasnili na Morsu. O številu slovenskih vojakov in sami skupini morata še odločati slovenska vlada in parlament, postopki o tem tečejo tudi še v Natu.

Trenutno v državah, ki mejijo na ukrajinsko mejo, še ni nobenega pripadnika Slovenske vojske (SV), a kaže, da bi se to lahko v naslednjih tednih spremenilo, ko se bo Slovenija pridružila novi Natovi skupini na Slovaškem v okiru misije Okrepljena prednja prisotnost.

V podobni skupini na vzhodnem krilu Nata oziroma vzhodu Evrope je v Latviji že 50 slovenskih vojakov, medtem ko se zdaj ustanavlja še druga skupina na Slovaškem. Tam bodo naši vojaki skupaj s kolegi »krepili prisotnost Natovih sil«.

Koliko pripadnikov SV bo odšlo čez nekaj tednov na Slovaško, bo verjetno znano jutri, ko bo obrambni minister Matej Tonin obiskal Slovaško, tam pa bo tema pogovorov tudi vzpostavitev nove bojne skupine. Tonin je že pred časom dejal, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v Evropski uniji in okrepiti navzočnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah Nata.

V skupini bo sprva okoli 1.200 vojakov iz Češke, Nemčije, Nizozemske, ZDA, Poljske in Slovenije. Kot je v ponedeljek pojasnil slovaški obrambni minister Jaroslav Ned, bodo imeli v okviru bojne skupine na voljo tudi protizračni obrambni sistem Patriot.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije