STARŠI V PANIKI

O smrtonosni bolezni obveščeni po 16 dneh!

           
Fotografija: Na OŠ Trnovo so nam včeraj potrdili dva primera oslovskega kašlja. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Na OŠ Trnovo so nam včeraj potrdili dva primera oslovskega kašlja. FOTO: Blaž Samec

Na OŠ Trnovo učenka že pred božičem zbolela za oslovskim kašljem. Ravnateljica zamudo pojasnjuje s kratkim stikom pri komunikaciji.

Prav v času, ko so začele razsajati ošpice, se je na ljubljanski Osnovni šoli Trnovo pojavil še oslovski kašelj, ena najbolj nalezljivih in najhujših otroških bolezni, ki je lahko za še necepljene dojenčke celo usodna. A šele v ponedeljek, 8. januarja, se je razvedelo, da je tam že pred novoletnimi počitnicami – te so se začele 22. decembra –, za oslovskim kašljem zbolela devetošolka, a žal je več kot očitno že okužila tudi svoje sošolce, saj naj bi po namigih ogorčenih staršev v tem tednu zbolelo še več otrok, menda okoli pet.
»Trnovska velja za eno najboljših osnovnih šol, a ko se je pojavil oslovski kašelj, je na to odreagirala z veliko zamudo. Med starši vre, šola pa še kar tišči glavo v pesek, molči in prikriva informacije. Šele ta ponedeljek smo starši dobili obvestilo, v katerem nas je samo podučila, kako si morajo naši otroci pravilno umivati roke, kašljati v robec in ohranjati higieno. Menda so o izbruhu bolezni šele včeraj, 10. januarja, obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pred tem niso niti slišati hoteli, da bi tam opravili skupinski bris vseh otrok. Kaj pa če bi se bolezen v tem času z naših otrok prenesla na mlajše bratce in sestrice, na dojenčke, ki še niso bili cepljeni, in bi zaradi tega lahko celo umrli?« se ogorčen sprašuje eden od staršev.

Ravnateljica: Ne prikrivamo informacij

Ravnateljica osnovne šole Trnovo Đulijana Juričič očitke zavrača in zagotavlja, da so naredili vse, da bi preprečili širjenje oslovskega kašlja: »Ni res, da prikrivamo informacije in nobenih velikih problemov z oslovskim kašljem nimamo na naši šoli. Takoj ko smo uradno izvedeli za učenko, ki je zbolela za oslovskim kašljem, smo bliskovito ukrepali. Vsem staršem smo poslali obvestilo o potrjenem primeru in jim dali navodila, kako naj preprečujejo širjenje bolezni. Imamo protokol, kako se ravna v tem primeru, in tega protokola smo se držali. Ves čas smo bili povezani tudi z zdravnico iz zdravstvenega doma Vič, ki je zadolžena za naše otroke, in jo prosili za vse potrebne ukrepe. Ob tem nam je tudi povedala, da so v največji nevarnosti predvsem dojenčki,« zatrjuje.
A kako to, da je šola o izbruhu bolezni starše obvestila šele 17. dan po začetku novoletnih počitnic, ko naj bi učenka zbolela, še dva dni pozneje, torej 10. januarja, pa je šele kontaktirala NIJZ?
»Žal je pri tem nastal kratki stik. Vodstvo šole je bilo z zamudo obveščeno o bolezni učenke. Njeni starši so namreč obvestilo poslali po elektronski pošti v sredo, 3. januarja, a ker je prišlo v neželeno pošto oziroma spam, smo ga videli šele v ponedeljek, 8. januarja. Zato prej, žal, nismo mogli ukrepati,« še pojasnjuje.
Več kot očitno ukrepi sploh niso bili uspešni, saj se je bolezen začela širiti in za njo obolevajo še drugi otroci. »Ne drži, da je obolelih otrok pet, ampak sta dva. Po prvi učenki je torej še en učenec z uradno potrjeno boleznijo. Več staršev se je odločilo za bris in zdaj čakamo na rezultate z NIJZ,« pojasnjuje Juričičeva.

En ali dva uradna primera?

A na NIJZ so pojasnili, da je njihova epidemiološka služba za območje Ljubljane od lečečega zdravnika prejela samo eno prijavo oslovskega kašlja, zato še ne bi mogli govoriti o izbruhu. Po prijavi so osebo povabili na epidemiološko anketiranje, vendar se še ni odzvala na vabilo. Sicer pa poseben protokol za šole ne obstaja, te morajo slediti navodilom NIJZ. Je potemtakem šola ustrezno ravnala in sledila njihovim navodilom, še povprašamo na NIJZ. »Šola je zaprosila za odvzem vzorcev. Razložili smo, da ta ukrep ni učinkovit pri obravnavi oslovskega kašlja, in ga ne bomo izvajali,« so še zapisali v svojih odgovorih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije