V ZAČETKU 2024.

Novo glede pokojninske reforme: to je Slovencem sporočil minister Mesec

Za januar je minister napovedal tudi usklajevanje minimalne plače.
Fotografija: FOTO: Kasto80/Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Kasto80/Getty Images/istockphoto

Ministrstvo za delo bo izhodišča za pokojninsko reformo poslalo v obravnavo na vladi v začetku prihodnjega leta, je povedal minister za delo Luka Mesec. Za januar je napovedal tudi usklajevanje minimalne plače.

Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je socialnim partnerjem julija posredovalo izhodišča za pokojninsko reformo, želi po potrditvi dokumenta na vladi odpreti široko javno razpravo o prenovi pokojninskega sistema. Cilj reforme je vzdržnost pokojninskega sistema in zagotovitev dostojnih pokojnin, je dejal Mesec.

image_alt
Novi dokument pokojninske reforme razkriva, kako dolgo bi po novem lahko delali

»Treba je zagotoviti, da se bodo pokojnine še naprej redno izplačevale in da bodo dovolj visoke, da bodo upokojeni shajali brez pomoči svojcev,« je poudaril.

Usklajevanje minimalne plače po 15. januarju

Minimalno plačo bodo usklajevali po 15. januarju, ko bodo znani statistični podatki o inflaciji v obdobju od decembra lani do decembra letos. Do takrat pa bodo potekala koalicijska usklajevanja o tem, ali bo minimalna plača usklajena samo z inflacijo ali pa bo morda znašala kaj več.

image_alt
Upokojitvena starost v Sloveniji se bo zvišala. Kdo vse bo moral delati dlje?

Glede izvajanja novele zakona o evidencah delovnega časa na ministrstvu zdaj zbirajo mnenja in pripombe. Mesec si želi, da bi v januarju znova zaživel socialni dialog in da bi se na Ekonomsko-socialnem svetu lahko še enkrat pogovorili o morebitnih spremembah zakona.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije