NOVI UKREP

Novi turistični boni: kako in kdaj jih bomo lahko koristili

Z njimi bo mogoče plačati 26 različnih dejavnosti.
Fotografija: Bernardin. FOTO: Voranc Vogel 
Odpri galerijo
Bernardin. FOTO: Voranc Vogel 

Vlada je včeraj potrdila predlog zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu v vrednosti 243,5 milijona evrov. Velik delež te pogače, kar 192,2 milijona, bo namenjen novim turističnim bonom, ki pa se bodo od lanskih razlikovali po tem, da bomo z njimi lahko koristili tudi številne druge storitve, ne le nastanitev.

Kot je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, so določili 26 različnih dejavnosti s področja turizma, gostinstva, kulture in športa, ki jih bo mogoče plačati z boni. Kot je pojasnil, bo z njimi mogoče plačati večerjo, ob čemer pa bodo ponudniki lahko omejili najnižji znesek, za katerega je mogoče unovčiti bon. Z bonom boste lahko odšli tudi v fitnes ali na koncert.

image_alt
Znana nova vrednost turističnih bonov


Polnoletne osebe bodo prejele bon v višini 100 evrov, mladoletne pa po 50 evrov. Boni bodo tudi tokrat prenosljivi, veljavni pa bodo do konca leta, z možnostjo podaljšanja do šest mesecev. V zakonu je namreč tudi varovalka, če bi se ponovil lanski scenarij in koriščenje bonov zaradi ostrejših epidemioloških razmer in zapiranja ne bi bilo več mogoče. V tem primeru bo veljavnost bonov daljša. Unovčljivi bodo tudi pri tistih, ki so dejavnosti odprli letos.

Z novimi boni že sredi julija?

O tem, kdaj bi lahko začeli veljati novi boni, je Zajc sinoči v oddaji 24 ur zvečer povedal, da morda že sredi julija. Zakon, ki ga je včeraj potrdila vlada, mora sprejeti še državni zbor, za tem pa začne v osmih dneh veljati tudi uredba, ki podrobneje določa način in postopek uporabe bonov.

image_alt
Katastrofalne napovedi: Ne bomo preživeli


Kako pa bo s kombiniranjem starih in novih bonov? Zajc je na novinarski konferenci povedal, da z novim zakonom v koriščenje lanskih bonov ne posegajo in tudi novi na stare ne vplivajo. »Še vedno je enak postopek, kot je bil, enako se jih uveljavlja. Kar spreminjamo z novim zakonom glede lanskih bonov pa je to, da so unovčljivi tudi pri tistih ponudnikih, ki so novoustanovljeni ali pa so se po zaprtju spet odprli. To doslej ni bilo mogoče, ker so bili lanski boni predvideni za koriščenje le za leto 2020.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije