NAJ PIRHI 2018

Nojevo jajce v pikicah in lesene pisanke

Še je čas, da v okviru 22. natečaja za naj pirhe 2018 pošljete svoje okrašene pisanke v uredništvo Slovenskih novic; Sonja Drobnič okrasila nojevo jajce.
Fotografija: Lesene pisanke s sodobnim vzorcem mojstra Jožeta Poropata iz Konce vasi Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Lesene pisanke s sodobnim vzorcem mojstra Jožeta Poropata iz Konce vasi Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Še natanko deset dni je do slavnostne razglasitve zmagovalcev 22. natečaja Naj pirhi Slovenskih novic 2018, ki jo bomo tokrat pripravili v dvorani Jurček na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Še je torej čas, da premislite in okrasite svojo pisanko in nam jo pošljete v uredništvo Slovenskih novic do vključno 26. marca. Nato bo strokovna komisija pod vodstvom etnologa prof. dr. Janeza Bogataja ocenila in izbrala najlepše.

V uredništvo smo prejeli že več izjemnih velikonočnih pisank. Včeraj se je pri nas spet oglasila 73-letna Mirjana Junc iz Ljubljane, upokojena učiteljica, ki že vrsto let sodeluje na natečaju, imela pa je že tudi več samostojnih razstav velikonočnih pirhov.

Njene ideje nas vselej presenetijo. Pred časom nam je povedala, da začne z mislijo o jajcu kot pracelici življenja, iz katere se je pravzaprav vse razvilo. Tako je jajce zanjo osnova, ki jo pobarva, nato pa spremeni v raznolike podobe.

Mirjanina kokošja družina Foto: Dejan Javornik
Mirjanina kokošja družina Foto: Dejan Javornik

Prvo je spremenila v šopek oranžnih cvetov, pri čemer je uporabila raznolike materiale in tehnike lepljenja in barvanja. Zraven je ustvarila belo kokošjo družino; petelina, mater kokoško in piščančka. Njene velikonočne pisanice tako oživijo.

Jože Poropat iz Konce vasi pri Stari Cerkvi pa se je velikonočnih pisanic lotil na bolj mizarski mojstrski način. Iz lesa je izrezljal jajca in nanje vtisnil zelo sodobno grafično risbo iz temnejšega lesa. Lesene pisanke je postavil na pladenj, zato so nared za razstavo. Povejmo, da je Poropatove lesene pirhe izdelala roka mojstra, ki ima mizarsko znanje.

Sonja Drobnič iz Spodnje Slivnice nam je poslala veliko nojevo jajce, ki ga je dobila od ljubljanskega živalskega vrta.

Mirjana Junc vzame jajce za osnovo, nato iz njega izpelje podobo cvetlic, živali ... Foto: Dejan Javornik
Mirjana Junc vzame jajce za osnovo, nato iz njega izpelje podobo cvetlic, živali ... Foto: Dejan Javornik

»Očitno je padlo na tla, zato je malce počeno. Dala sem ga na stojalo in tako okrasila. Za ponavljajoči se zlato-rdeče-beli ... vzorec uporabljam konturne barve. Ne slikam ali rišem, temveč sestavljam ornamente iz pikic, tri so že ornament.« Povedati je treba, kje je dobila idejo za tovrstno zahtevno tehnologijo krašenja: »Pred leti sem spremljala nadaljevanko Sulejman Veličastni, kjer so tako krasili broške in zapestnice.« Priznava, da je metoda krašenja s pikicami zelo naporna: »Ko pritiskam pikice, zraven ne diham, da se ne bi roka zatresla.«

Pisanka Miše Arh FOTO: Marko Feist
Pisanka Miše Arh FOTO: Marko Feist

Avtorji najlepših pirhov bodo letos posebno bogato nagrajeni. Obesek v obliki pisanke bodo v Zlatarstvu Mandić iz Murske Sobote izdelali v kombinaciji belega in rdečega zlata. Z razglasitvijo najlepših pirhov oziroma zmagovalcev na veliki četrtek, 29. marca, bomo tudi uradno odprli razstavo naj pirhov Slovenskih novic 2018. Dvorano bodo ob tej priložnosti pripravili in okrasili cvetličarji šole Grm Novo mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije