NADARJENA

Njeni elementi so kamen, steklo in keramika

Razstava Radgončanke Špele Šedivy nosi nenavaden naslov 3 + 2 = 7. Njeno nadarjenost so prepoznali že v srednji šoli za oblikovanje.
Fotografija: Špela Šedivy z mentorico Bojano Amon. Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Špela Šedivy z mentorico Bojano Amon. Foto: Oste Bakal

V galeriji Doma kulture Gornja Radgona je na ogled likovna razstava domačinke Špele Šedivy. S prvo samostojno razstavo se mlada umetnica predstavlja z res izvirnimi deli, ki so nastala med študijem v Sežani in Ljubljani in so že ob odprtju navdušili več deset ljubiteljev likovne umetnosti in kulture. Absolventka unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani se predstavlja z razstavo, ki nosi nekoliko nenavaden naslov: 3 + 2 = 7 in razkriva njeno dosedanjo pot izobraževanja in razvoja.


Božanskost v pomanjkljivostih


Špela Šedivy je po osnovni šoli (1999–2007) v rojstni Gornji Radgoni končala srednjo šolo za oblikovanje Maribor, nato se je leta 2011 vpisala na Višjo strokovno šolo Sežana, kjer je pridobila veščine oblikovanja kamna. Leta 2014 se je vpisala na ALUO, kjer se je odločila za spoznavanje unikatnega oblikovanja stekla in keramike.


Kakor pravi, ne stremi k popolnosti form, saj v pomanjkljivostih in spontanih napakah vidi nekaj naravnega, prvinskega in skoraj božanskega. Njeno oko pritegnejo detajli in zanimive teksture, in ker se ji zdi, da pravo ravnovesje lažje vzpostavi v svetu materialov in oblik, se ukvarja s kamnom, steklom in keramiko. »Delo z materiali me pomirja in mi daje občutek izpolnjenosti. V tistem trenutku in prostoru, pri pretvarjanju občutenj, čustev in idej v objekte, upoštevanje in spoštovanje zakonitosti materialov zame pomeni izziv,« pravi Špela Šedivy, ki se po vsaj ducatu skupinskih razstav po Sloveniji in tujini prvič predstavlja samostojno prav v domačem kraju.


Sledi svojim sanjam


Odprtje razstave, ki ga je vodila predsednica Likovnega društva Radgona Tatjana Mijatovič, prisotne pa je pozdravil tudi radgonski župan Stanislav Rojko, je popestril Špelin prijatelj, glasbenik Tilen Beigot z Lovrenca na Pohorju, ki je študiral na Akademiji za jazz kitaro in kompozicijo v Linzu. Avtorico in njena dela je predstavila njena mentorica in profesorica Bojana Amon, ki jo spremlja že iz srednje šole za oblikovanje. Povedala je, da je Špelino nadarjenost prepoznala že takoj na začetku šolanja, pravzaprav že kar na informativnem dnevu, saj je izstopala na specifičen način, imela iskrice v očeh in velik interes. Po njenem je pomembno, da zna Špela poslušati samo sebe in se poglabljati sama vase, opazovati svet okoli sebe in poiskati tako ravnovesja kot kontraste.

»Špela Šedivy sledi svojim sanjam in pušča za seboj sledi v prostoru in času, za danes in za jutri. Poznam jo že kar nekaj let. Spomnim se prvega srečanja, ko je kazala velik interes, z iskricami v očeh. In tako je bilo tudi nadalje, zadržanost je izginila, zvedavost pa se je širila. Špeli ni bilo nikoli nič težko. Vsaj pokazala ni tega. Dobrovoljna, srčna, pripravljena sprejemati izzive, zastavljati si cilje, pomagati drugim. Iskrena je najprej do sebe in do drugih. Vse to so vrline, ki so danes vedno bolj redke in jo zato delajo posebno. Menim, da je bila ključna prelomnica, ko smo nekaj dni bivali na Krasu, ga spoznavali s stališča kulturne in naravne dediščine, kulinarike. In takrat se je začela ljubezen, ljubezen na prvi pogled, ki še kar traja in prispeva k njenemu ustvarjalnemu erosu. Špelo sta popolnoma prevzela in zaznamovala prav Kras in material, kamen,« je dejala njena prva mentorica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije