PREMOŽENJSKO STANJE

Ni še konec: Janković se je znova pritožil

Odvetniška družba Čeferin je podala tudi predlog za revizijo postopka.
Fotografija: Zoran Janković. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zoran Janković. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V Odvetniški družbi Čeferin, ki zastopa ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so v zvezi z ugotovitvami Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o njegovem premoženjskem stanju navedli, da so na vrhovno sodišče vložili pritožbo na odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK. Prav tako so podali predlog za revizijo postopka.

Opozorili so, da je vrhovno sodišče že leta 2015 odločilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije posegla v Jankovićeve ustavne pravice. Ponovno odločanje KPK in upravnega sodišča pa je v nasprotju s temeljnimi pravnimi načeli, ki prepovedujejo ponovno odločanje o pravnomočno razsojeni stvari, so navedli.
 

Sodišče: Tožba neutemeljena

Upravno sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo Jankovićevo tožbo KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodil v skladu z zakonodajo. Tožba je zato po mnenju sodišča neutemeljena.
 

Janković naj bi večkrat kršil zakon

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdal 27. novembra 2015. Ugotovili so, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovil izrazita korupcijskima tveganja.

Šlo je sicer za ponovljeni postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Komisija je novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije