KRIZNI ŠTAB

Nepričakovana kadrovska poteza Janše: pred leti sta že sodelovala

Sestal se je krizni štab v širši sestavi.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek

Med tistimi, ki so zvečer prišli na sestanek kriznega štaba v širši sestavi za obvladovanje koronavirusa, so poleg ministrov v parlamentarne prostore prišli tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek-Travnik, z novim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem pa je prišel tudi njegov predhodnik Aleš Šabeder, od katerega je pravkar prevzel posle.



Posebno zanimanje pa je sprožil prihod Jelka Kacina, ki je prišel ob premierju Janezu Janši. Ta, ki je včeraj dobil svojo vlado, je na popoldanski novinarski konferenci napovedal, da bo krizni štab imenoval posebnega govorca, ki bo slovensko javnost obveščal o dogajanju in ukrepih glede koronavirusa.
 
Preberite tudi:
Neuradno: prva smrt zaradi covid-19 v Sloveniji
Apel župana: Bijemo bitko s časom. Naša življenja nimajo cene.
Zbudite se: Nizozemec (16) brez prejšnjih težav v kritičnem stanju
Vodeb o koronavirusu in o tem, ali se bomo Slovenci množično ločevali

Jelko Kacin je bil v začetku 90. let namestnik takratnega obrambnega ministra Janše. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jelko Kacin je bil v začetku 90. let namestnik takratnega obrambnega ministra Janše. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Tisti malce starejši, ki še pomnijo dogodke ob osamosvojitvi Slovenije in 10-dnevno vojno, se gotovo spomnijo tiskovnih konferenc, ki jih je iz kleti Cankarjevega doma vodil prav Kacin, zato so se takoj pojavila ugibanja, da bo med drugim nekdanji obrambni minister in nekdanji predsednik LDS postal govorec, ki ga je danes omenjal Janša. Zvečer je prišla uradna potrditev, da Kacin je uradni govorec.

Obračunal s Hvalico

Kacin je tako kot Janša obramboslovec. Leta 1990 je postal namestnik Janše, ki je bil obrambni minister, leto kasneje pa minister za informiranje. Ustanovil je STA in zaslovel s svojimi vsakodnevnimi tiskovnimi konferencami med osamosvojitveno vojno. Leta 1994 se je pridružil LDS in po aferi Depala vas nasledil odstavljenega Janšo na mestu obrambnega ministra. Kot član LDS je bil v letih 1996 in 2000 izvoljen v DZ, kjer je leta 1998 poskrbel za prvi fizični obračun v našem hramu demokracije, ko je po besednem dvoboju z Ivom Hvalico (ta mu je očital ograjo, ki si jo je Kacin postavil okoli svoje hiše, pred tem pa naj bi stala okoli bežigrajske vojašnice), poslanca SDS, po glavi udaril s časopisom.

Leta 2004 je bil Kacin izvoljen za evropskega poslanca, leto kasneje je na čelu LDS nasledil Antona Ropa, njega pa leta 2007 Katarina Kresal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije