Ne pridete do svojega zdravnika? Tu je rešitev: platforma mladih Slovencev

Osebni pregled je trenutno skoraj onemogočen. Preprosto in zastonj se posvetujete kar na daljavo.
Fotografija: Zdravnica Marija Lucija Antolič, specializantka medicine dela, prometa in športa, je ena od štirih razvijalcev platforme.
Odpri galerijo
Zdravnica Marija Lucija Antolič, specializantka medicine dela, prometa in športa, je ena od štirih razvijalcev platforme.

Imate simptome, ki niso značilni za novi koronavirus? Vas kaj boli, pa ne veste, kaj je, in potrebujete nasvet ter pregled osebnega zdravnika, do tega pa v času pandemije ne morete? Potem je tu rešitev NYD. Gre za platformo, ki jo je razvila skupina štirih Slovencev in prek katere se lahko naročite na »pregled« k zdravniku.


A doma ne boste zapustili. Gre takole: na spletni strani nyd.care izberete zdravnika (pri zdravnikih so navedene specializacije ter fotografija) in prost termin ter izpolnite vprašalnik, s katerim potrdite termin. Nato sledite navodilom, ki jih prejmete na e-poštni naslov. Ko je termin potrjen, se boste po videoklicu »dobili« na pregledu z dotičnim zdravnikom.
 

V šestih dneh


»Platformo smo razvijali šest dni. Pred tem smo se ukvarjali z razvojem drugih telemedicinskih rešitev. Z namenom prispevati svoj del in pomagati v času pandemije smo zaradi izbruha hitro naredili platformo za brezplačne videoposvete,« nam pove Boštjan Antolič, ki je skupaj s Klemnom Rupnikom, Aljošo Praznikom in zdravnico Marijo Lucijo Antolič našel rešitev za zdravniški posvet na daljavo. Kot pravijo razvijalci, je posvet povsem varen, podatke pacienta vidi samo izbrani zdravnik ali zobozdravnik.


Platformo so lansirali 24. marca, zdravstveni posvet vam trenutno ponuja 14 zdravnikov – osem zdravnikov, pet zobozdravnikov in en fizioterapevt. Povsem brezplačen je, je pa omejen na 15 minut. Ekipa razvijalcev si želi, da bi aplikacija tudi v prihodnje ostala brezplačna.

»Po zgledu Švedske si želimo, da bi bila ta storitev dolgoročno za bolnike brezplačna in bi bila financirana iz zdravstvenega zavarovanja,« še pove Antoličeva. Prednost videoposveta je po njihovem v tem, da je možno nekatere težave, kot na primer izpuščaj, rdeče oko, otečeno koleno, zdravniku neposredno pokazati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije