PO ODLOČITVI VIŠJEGA SODIŠČA

Ne odpirajte šampanjcev: »Če bo vlada sprejela to, maske pridejo nazaj«

Po Sloveniji se je razširila vest, da prekršek zaradi nenošenja obrazne maske ne obstaja. A pozor, oblast še ni rekla zadnje.
Fotografija: Simbolična fotografije. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografije. FOTO: Getty Images/istockphoto

Višje sodišče v Kopru je ta teden ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Odlok, ki določa obvezno nošenje maske, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok, je odločilo sodišče v sodbi, na katero so opozorili nekateri pravniki na spletnih omrežjih.

Ustavni pravnik Andraž Teršek je po odločitvi sodišča dejal, da prekršek zaradi nenošenja obrazne maske ne obstaja, zato je tudi globa zanj nična. »Prekršek zaradi maske, kot je to ugotovilo in potrdilo tudi VS KP, pravno ne obstaja. Izrečene globe so nične. Vse bodoče globe so nične. Kaznuje se ravnanje, ki pravno ni prekršek,« nam je v torek pojasnil Teršek. In prav to se lahko zapiše v zahtevo za sodno varstvo ali v pritožbo – s sklicem na sodbo VS KP.
 

Teršek: Maske lahko pridejo nazaj


A že zvečer je Teršek pozval ljudi, naj ne odpirajo prehitro šampanjcev. »Če bo oblast sestavila in sprejela nove pravne predpise, ki bodo vsebinsko v skladu z obrazložitvijo sodbe Višjega sodišča v Kopru, bodo maske prišle nazaj. /.../ In se bo spet čakalo na ustavno sodišče, da se odloči in odloči ... in na vse ostalo.«

Po Terškovih besedah je temeljni problem prav zakon o nalezljivih boleznih in njegov neprebavljivi 39. člen. »O ustavnosti tega člena ustavno sodišče že eno leto ne odloči. Več kot eno leto. Potrebovali bi – realno - največ 7 minut,« je zapisal na facebooku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije