NAVTIKA

Navtične radosti tega poletja

Na Internautici kajak ali SUP za nekaj 100 evrov, gumenjak z motorjem za poldrugi tisočak, 23-metrska luksuzna jahta za kakega 3,5 milijona evrov.
Fotografija: 23,1 m dolga jahta firme Adler je s ceno približno 3,5 milijona evrov ena od dražjih, ki se ponujajo na Internautici. FOTO: Janez Mužič
Odpri galerijo
23,1 m dolga jahta firme Adler je s ceno približno 3,5 milijona evrov ena od dražjih, ki se ponujajo na Internautici. FOTO: Janez Mužič

Pomorski zanesenjaki ta konec tedna romajo v Portorož na Internautico. Tja se je od četrtka pa do jutri s svojo ponudbo prišlo pokazat približno 300 razstavljavcev in več kot 1000 najpomembnejših navtičnih blagovnih znamk. Na ogled so zadnje novosti in dosežki svetovne navtične industrije, ponujajo se testne vožnje, navtična oprema, navigacijska oprema in nešteto navtičnih pripomočkov.


Te sejemske prireditve ne zamudijo navtiki, ki želijo biti na tekočem z novostmi, in tisti, ki se v bližajočem se poletju morda odločajo za nakup večjega ali manjšega plovila. Seveda pa je največ tistih, ki si pridejo napast oči. Ti se spogledujejo s ponudbo športnih oblačil in pripomočkov za preživljanje prostega časa na morju po sejemsko znižanih cenah ter si ogledujejo številne vznemirljive športne, družabne in druge navtične dogodke.

Vse več povpraševanja

Internautica je najpomembnejši navtični salon na Jadranu in pravi nacionalni navtični praznik. V Sloveniji očitno ni tako malo navtikov, saj jo je po ocenah organizatorja Jurija Korenca iz Studia 37 v 23 letih obiskalo kar pol milijona radovednežev. Njena letošnja izvedba po nekaj za navtično panogo slabih letih spominja na najboljša leta. Povpraševanje po plovilih namreč spet počasi narašča, kar je bilo opazno že lani, letos pa se samo še nadaljuje.

Na ogled je dobrih 200 manjših in večjih plovil; od supov do celo več kot 20-metrskih jaht. Adler Yacht na primer predstavlja 23,1-metrsko, njena cena se giblje okoli 3,5 milijona evrov. Na drugi strani so seveda med najdostopnejšimi plovili supi. To je eden zadnja leta najbolj rastočih in priljubljenih vodnih športov. Njihova ponudba je največja za napihljive, ki so bolj praktični od trdih, cena pa se giblje od 500 evrov naprej. Dostopni so seveda tudi kajaki in kanuji. Nekateri so zložljivi, za že kar solidnega z vesli je treba odšteti okoli 700 evrov, za najboljše pa 3300 evrov.

Supi so zadnja leta eden od najbolj priljubljenih vodnih športov. FOTO: Janez Mužič
Supi so zadnja leta eden od najbolj priljubljenih vodnih športov. FOTO: Janez Mužič

Za tiste, ki prisegajo na jadra, sta med najdostopnejšimi 2,75 m in 3,1 m dolgi plastični jadrnici z napihljivim obročem znamke Walker Bay. Manjša je za tri osebe, odvisno od vrste napihljivih obročev, jader in preostale dodatne opreme pa se cena giblje od 1500 do 3500 evrov. Največja ponudba je pri napihljivih čolnih. Manjši za tri osebe na primer stanejo malo manj od 1000 evrov, za kakšno hondo 2.3 pa je treba dodati še 800 evrov. Med večjimi je na Internautici Almar 911. Je za 22 oseb, njegova cena se suka okoli 55.000 evrov.

Tudi hibridni sistemi

Seveda ne moremo mimo Elana. Predstavlja se z dvema popolnoma opremljenima jadrnicama. Prva je 15,2 m dolga Elan Impression 50, ki je luksuzna potovalna jadrnica. Njena cena se giblje okoli 274.000 evrov. GT 5 je dolga 13,2 m, tudi v njej so kar nekaj pozornosti namenili luksuzu, je pa za kakšnih 30.000 evrov cenejša.
S posebno pozornostjo se na sejmu predstavljajo energetsko učinkovito zasnovana plovila in projekti z do okolja prijazno trajnostno učinkovitimi tehnologijami. Na ogled so inovativni pogonski in hibridni sistemi. V tem izstopa slovenska blagovna znamka Greenline, ki se predstavlja s hibridno tehnologijo. Proizvajalec Cantiere Alto Adriatico jo je že vgradil v jahto Adler Supreme.

V sklopu štiridnevne Internautice je tudi letos na sporedu veliko spremljevalnih prireditev. Tako je v četrtek Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji podelilo priznanja modra zastava za ekološko neoporečna in urejena kopališča. Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran vsak dan demonstrira uporabo opreme za osebno varnost na morju ter vezanja najbolj uporabnih vozlov na plovilih. Včeraj je bila predstavitev navtične industrije Sicilije, ki na sejmu predstavlja kar 15 različnih plovil. Miran Tepeš je predstavil svojo knjigo Veliki trije in nadvse odmeven je bil posvet o problematiki plastičnih odpadkov v morju ter o nujni spremembi našega odnosa do okolja. Ob njem je direktor Uprave Republike Slovenije za pomorstvo Jadran Klinec pomenljivo dejal, da Internautica ne prikazuje samo blišča na morju, ampak tudi njegovo bedo. Podelili so tudi že priznanja za jadransko plovilo leta 2018.

Posebno velja opozoriti na današnjo regato starih bark, na katero so vabljeni ljubitelji starih lesenjač iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije. Odvijal se bo še Internautica SUP Challenge 2018, ki šteje za pokal ​SUP Slovenije. Udeležujejo se ga tako začetniki kot izkušeni veslači. Popoldne pa bo zanimiva okrogla miza, na kateri med drugim pričakujejo Joca Pečečnika, Japca Jakopina, Igorja Akrapoviča in še koga. Na temo s provokativnim naslovom Kam in kako pluje Slovenija bodo razpravljali o najširših vidikih umeščanja Slovenije kot navtične države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije