BOJ PROTI COVIDU 19

Janez Poklukar: Žal mi je, da se iz prejšnjih zgodb nismo ničesar naučili (VIDEO)

Vlada je popravila odlok, ki govori o karantenah.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Jure Eržen, Delo

 Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji narašča. Danes popoldne so se na delovnem posvetu predsednika vlade Janeza Janše sestali z gospodarstveniki. Beseda je tekla o stanju in ukrepih za zajezitev epidemije covida 19. Po srečanju sta pred kamere stopila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar.

»Na podlagi podatkov direktorja NIJZ Milana Kreka smo pogledali scenarije, ki so možni. Vsi skupaj smo lahko ugotavljali, da je treba sprejete ukrepe striktno izvajati, saj se samo s tem lahko izognemo temu, da bi se družba ob karantenah zapirala sama od sebe,« je dejal minister Poklukar. O ukrepih je dejal, da so sledili temu, da se ostaja v mehurčkih, da v podjetjih ni prehajanja med mehurčkih, poseben poudarek pa na tem, da bi se delo organiziralo v dveh ali treh izmenah, da bi se preprečili izpadi v proizvodnjah. Potrebno je ustrezno zračenje in vzdrževanje distance. Opomnil je na pomembnost PCT-pogoja. Priporočilo je bilo tudi, da se vsi čim širše testirajo, tako v okviru samotestov, HAG-testov in PCR-testiranj. Dejstvo je, da bomo v naslednjih dneh in tednih imeli visoko število okužb..

Vlada je popravila odlok, ki govori o karanteni. Kaj vse, najdete v članku Vlada je določila izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku.

Okuženi dopustniki iz Beograda

Poklukar je komentiral tudi zgodbo o okuženih Slovencih iz Beograda. Dejal je, da se tisti, ki organizirajo takšne izlete, niso ničesar naučili, saj gremo že tretjič isto pot, ko iz tujine dobivamo okužene: »Kolikor vem jih je bilo na tej poti iz Beograda 559, zaenkrat je 117 pozitivnih, tako da na koncu bodo verjetno vsi pozitivni. To je, bom rekel, skrb vzbujajoče. Žal mi je, da se iz prejšnjih dveh zgodb nismo ničesar naučili. Apeliram na odgovorne pri agencijah, ki to izvajajo ... Želim si samo, da vsi naši turisti, ki so bili v tujini, uspešno okrevajo.« 

Zdravko Počivalšek FOTO: Leon Vidic, Delo
Zdravko Počivalšek FOTO: Leon Vidic, Delo
Potrdil je tudi, da je v enem od domov na celjskem prišlo večjega izbruha primerov koronavirusa, vendar imajo okuženi blage simptome. O drugih, večjih izbruhih Poklukar ni bil obveščen. Počivalšek je dejal, da je treba narediti vse, da lahko gospodarstvo dela naprej, vendar ob pogoju, da se spoštujejo vse ukrepe, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Če se bodo razmere slabšale, karantene odrejale, vidi težave v tem, kako delo sploh organizirati.

Na vprašanje o obveznem cepljenju je odvrnil, da je že prej zagovarjal PC pristop, oziroma vse tisto, kar pripomore k manjšemu številu okužb. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije