AMBROZIJA

Namesto države nad ambrozijo le prostovljci

Na Štajerski cesti so državni koncesionarji precej površni celo pri košenju obcestnega meteornega kanala, saj je ta že močno zaraščen.
Fotografija: Odstranjevanje ambrozije ob Štajerski cesti v Ljubljani FOTO: JOŽE HORVAT
Odpri galerijo
Odstranjevanje ambrozije ob Štajerski cesti v Ljubljani FOTO: JOŽE HORVAT

Četrtna skupnost Črnuče je izvedla akcijo odstranjevanja pelinolistne ambrozije. Udeležilo se je je 15 ljudi, Črnučanom pa so pomagali tudi člani Čebelarskega društva Moste-Polje.

Počistili so več rastišč ob Štajerski cesti, ob črnuškem domu upokojencev in železniški postaji Črnuče. Skupaj so nabrali 20 vreč te izjemno alergene rastline. Če lahko te prostovoljce pohvalimo, pa je treba grajati upravljavce državnih cest in Slovenske železnice. Čeprav mora vsak lastnik zemljišča, na katerem raste ambrozija, po vladni uredbi o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin te obvezno puliti že od leta 2010, državna podjetja ali upravljavci tega skorajda ne izvajajo.

Na Štajerski cesti so državni koncesionarji precej površni celo pri košenju obcestnega meteornega kanala, saj je ta že močno zaraščen. Tudi če ga bo Cestno podjetje Kranj počistilo, bo to bo le kaplja v morje, saj je na območju ljubljanske občine že od leta 2013 popisanih kar 345 lokacij ambrozije, katere cvetni prah povzroča seneni nahod, alergijsko astmo, vnetje očesne zenice. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije