SNEGA ZA IZVOZ

Na Kaninu izredne razmere, prosijo: Sneg, nehaj že padati (FOTO)

Samo danes je tam zapadlo še en meter snega.
Fotografija: Izredne razmere na Kaninu. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Izredne razmere na Kaninu. FOTO: Facebook

Današnji dan je po Sloveniji minil v znamenju snega in plazov. Snežilo je nad 800 metri nadmorske višine. Na Kaninu je zapadlo več kot meter novega snega na pet metrov podlage. Tam velja najvišja, 5. stopnja nevarnosti snežnih plazov. Na Kaninu, ki je najvišje ležeče smučišče pri nas, imajo, kot kaže, snega že čez glavo. Na facebooku so namreč objavili nekaj fotografij z vrha in zapisali: »Sneg, prosimo te, nehaj padati.«



Izjemno debela snežna odeja prekriva tudi druge vršace v Julijskih Alpah. Na Kredarici je snežna odeja debela 510 centimetrov.


Plazovi, kakršnih ne pomnijo zadnjih 70 let


V bovški občini se je v preteklih dneh sprožilo več snežnih plazov, kakršnih domačini po besedah župana Valterja Mlekuža ne pomnijo od 50. let prejšnjega stoletja. Zaprti sta cesta proti Trenti in cesta med Klužami in vasjo Log pod Mangartom. Vas Trenta z 90 prebivalci za zdaj ostaja odrezana od sveta.

image_alt
Plazovi ogrožajo hiše, Trenta odrezana od sveta (FOTO)


Zaradi obilnih padavin in taljenja snega, ki so povzročili namočenost zemljine, se je ponoči na Mlinem v občini Bled s Ceste Gorenjskega odreda proti Jezernici sprožil zemeljski plaz. Sprožena zemljina je skupaj s sadnim drevjem zgrmela v Jezernico in zaprla njeno pot, zato je Jezernica poplavila klet bližnje hiše.

Geologi opozarjajo na plazove zlasti v severozahodni Sloveniji.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije