MINEVA 41 LET

Na današnji dan je jokala vsa Slovenija: umrlo je 180 ljudi (VIDEO)

Letalo je trčilo v goro San Pietro.
Fotografija: Šele leta 2008 so z gore San Pietro prenesli ostanke vseh žrtev. FOTO: Dragan Arrigler
Odpri galerijo
Šele leta 2008 so z gore San Pietro prenesli ostanke vseh žrtev. FOTO: Dragan Arrigler

Najhujša slovenska letalska nesreča se je zgodila na današnji dan leta 1981, ko je letalo McDonnell Douglas MD-81 Inex-Adrie Avioprometa trčilo v goro San Pietro (1400 m) na Korziki, pri čemer je umrlo vseh 173 potnikov in sedem članov posadke. Letalo, ki je vzletelo z Brnika, bi moralo pristati v bližini Ajaccia, a je približno 20 kilometrov pred tem strmoglavilo. V letalu so bili večinoma Slovenci, ki so šli na dopust, do nesreče pa je najverjetneje prišlo zaradi nesporazuma v komunikaciji med posadko in kontrolo letenja.

Ob 7.53 je letalo z levim krilom treščilo v vrh gore in po 700 metrih strmoglavilo v težko dostopno globel. Reševalcem je do mesta nesreče uspelo priti okoli 16. ure. Čeprav je šlo za največjo letalsko nesrečo v vsej slovenski zgodovini, je minilo še veliko let, preden so goro San Pietro očistili ostankov nesreče (ostala so razpadla trupla, osebni dokumenti, razbitine letala ...).

Leta 2008 so slovenske ekipe gorskih reševalcev, vojske, gasilcev in pripadnikov civilne zaščite v dolino prinesli še pet vreč posmrtnih ostankov in kar 27 ton razbitin letala, 31. maja 2009 pa so vse žrtve in njihovi svojci končno dobili svoj mir, saj so tudi te posmrtne ostanke položili v skupno grobnico na ljubljanskih Žalah.

image_alt
Grob korziških žrtev sramotno propada

Ta tragedija je bila razglašena za najbolj smrtonosno v zgodovini tedanje Jugoslavije ter za drugo največjo v Franciji, pa menda ne zaradi števila mrtvih, ampak zaradi dejstva, da je v njej umrlo več družin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije