OSMI MAREC

Moških in žensk v Sloveniji približno enako, a v parlamentu le 35 poslank, v 21-članski vladi le 7 ministric

Ženske v EU povprečno zaslužijo 13 odstotkov manj kot moški, kažejo podatki Evropskega parlamenta.
Fotografija: Ženski del slovenskega parlamenta. FOTO: Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Ženski del slovenskega parlamenta. FOTO: Foto: Jure Eržen/delo

Pred dnevom žena 8. marca je pozornost javnosti usmerjena v vprašanje njihovega položaja. Tudi v EU še obstajajo vrzeli med spoloma na več področjih, med drugim pri družbenopolitični moči. Glede na podatke Evropske komisije je večjo zastopanost žensk v zakonodajnih telesih mogoče doseči z uvedbo kvot, nujni so tudi ukrepi za večjo zaposlenost žensk. 

Poročilo o enakosti spolov v EU ugotavlja, da se je stanje na nekaterih področjih zaposlovanja že vrnilo na čas pred pandemijo covida-19. Kljub temu nekatere očitne razlike v prid moškim ostajajo. Tako je bilo leta 2021 zaposlenih 67,7 odstotka žensk in 78,5 odstotka moških. Vrzel med zaposlenostjo je znašala 10,8 odstotne točke v korist moških.

Kaj pa v Sloveniji?

Ali ni čudno, da je moških in žensk v Sloveniji približno enako, pa je v parlamentu le 35 poslank od 90 poslancev, v 21-članski vladi le 7 ministric in v 212 občinah le 29 županj? In ali ni čudno, da je v upravah največjih slovenskih delniških družb le 27 odstotkov žensk, v nadzornih odborih teh podjetij pa le 30 odstotkov? To se sprašuje Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti.

Miha Lobnik. FOTO: Joze Suhadolnik
Miha Lobnik. FOTO: Joze Suhadolnik

In še, ali ni čudno; da je v Sloveniji več žensk z visokošolsko izobrazbo kot moških, pa je delež zaposlenih s skrajšanim delovnim časom pri delovno aktivnih ženskah dvakrat višji kot pri delovno aktivnih moških? Da je v poklicih, v katerih prevladujejo delavke, kot so zdravstveno in socialno varstvo, izobraževanje, finančne in zavarovalniške dejavnosti, razlika v plačah med ženskami in moškimi tudi več kot 20 odstotkov v prid moškim?

Da kar 44 odstotkov Evropejcev meni, da je najpomembnejša naloga žensk skrb za dom in družinske obveznosti, in da v Sloveniji 70 odstotkov vseh žensk vsak dan doma kuha in opravlja druga neplačana gospodinjska dela, medtem ko to vsak dan počne 30 odstotkov moških?

73 odstotkov prebivalk Slovenije meni, da imajo v karieri manj priložnosti kot moški

Kar 73 odstotkov prebivalk Slovenije meni, da imajo ženske v Sloveniji manjše možnosti kot moški pri zaposlovanju in karieri. Ta delež je višji od evropskega povprečja, ki znaša 66 odstotkov, ter občutno višji od globalnega povprečja, ki znaša 54 odstotkov, kažejo rezultati mednarodne raziskave, ki jo je v Sloveniji izvedel inštitut Mediana. 

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

Na vprašanje, ali menijo, da je plača žensk na njihovem delovnem mestu višja, nižja ali enaka plači moških kolegov, je v Evropi kar 42 odstotkov vprašanih žensk odgovorilo, da je plača nižja, približno tretjina, da je plača enaka, zgolj pet odstotkov pa, da je višja. Tudi v tem primeru se je Slovenija znašla na seznamu držav, v katerih je percepcija plačne neenakosti med ženskami najvišja, in sicer na 11. mestu. V Sloveniji le dva odstotka vprašanih žensk meni, da so plače žensk višje, 35 odstotkov jih meni, da so enake, kar 46 odstotkov pa, da so nižje.

FOTO: Leon Vidic/delo
FOTO: Leon Vidic/delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije