INTERPELACIJA

Hojs: Namen je ideološko oblatiti mene

Stranka SD je zoper ministra za notranje zadeve vložila interpelacijo.
Fotografija: Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik

Povod za pripravo interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa je bila odločitev ministrstva, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Besedilo predloga so v podpis poslali še drugim opozicijskim poslancem, vložili ga bodo ne glede na njihovo odločitev. Kot je za medije pojasnil Han, se zaveda, da od imenovanja vlade še ni minilo 100 dni in da velja dogovor, da se interpelacije v tem času ne vlagajo. Toda ob nekaterih vladnih potezah opozicija »enostavno ne more stati križem rok«.

Glavni povod je bila po Hanovih besedah odločba ministrstva za notranje zadeve, ki omogoča Thompsonov koncert v Mariboru. »Gre za zadevo, ki se ne bi smela zgoditi, ker upam, da v 21. stoletju v Sloveniji ne bomo poveličevali ustaškega režima.«

Kot je dejal Hojs, ne ve za vsako odločbo upravnih enot. Tako tudi ni vedel za to o Thompsonovem koncertu, ki naj ga sicer sploh ne bi bilo. »Ne bežim pred objektivno odgovornostjo. Pred odgovornostjo ne bežim, zato sem v petek poklical gospo, ki je odločbo izdala. Povedala mi je, da je bila sprejeta v skladu z določili in pravno državo.« Odločbo je izdala na osnovi sodbe upravnega sodišča in sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

»Namen takšnih obtožb je ideološko oblatiti mene. Večkrat sem povedal, da so ustaštvo, fašizem, komunizem zavržna ideologija,« pravi Hojs. Dodal je, da bo na interpelacijo odgovarjal z dejstvi, ne pa s čustvi in ideološkimi temami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije