STARA OBRT

Melinški ciglarji so gradili Pomurje

Prikaz ročnega izdelovanja opeke na 26. ciglarskih dnevih.
Fotografija: Z leseno samokolnico so vozili zemljo na mizo. Foto: Janez Žerdin
Odpri galerijo
Z leseno samokolnico so vozili zemljo na mizo. Foto: Janez Žerdin

Turistično društvo Brod iz obmurske vasi Melinci je v sklopu Pomurskega športnega festivala pripravilo že 26. ciglarske dneve, na katerih so obudili in prikazali ročno izdelovanje opeke. Letos so se ciglarji in vsi, ki jih je zanimalo, kako so nekoč izdelovali opeko, zbrali v športnorekreacijskem centru na Melincih in obujali spomine na leta, ko so predniki znali izkoristiti, kar jim je narava ponujala; obiskovalcem je o obrti pripovedoval stari ciglar Martin Pozderec.

Mojster Janez Koštrica za ciglarsko mizo. Foto: Janez Žerdin
Mojster Janez Koštrica za ciglarsko mizo. Foto: Janez Žerdin


Naravni materiali so s primerno obdelavo postali nepogrešljivi del izgradnje hiš in Melinčarji so z reko Muro postali daleč naokrog znani ciglarji – izdelovalci opeke. In koliko kvadratnih metrov zidov je nastalo v vseh teh letih! Iz zapisov se lahko izlušči, da so že davnega leta 1913 naredili 100.000 kosov opeke, in sicer za zidanje šole na Melincih.

Ciglarski duh na Melincih še živi. Foto: Janez Žerdin
Ciglarski duh na Melincih še živi. Foto: Janez Žerdin


Na 26. ciglarskih dnevih so z obrežja Mure najprej pripeljali na prizorišče glineno zemljo, nato je na ciglarski mizi glavni mojster Janez Koštrica izdeloval opeke. V leseni model je dal premešano zemljo, in ko so se opeke izoblikovale, jih je odrezal s posebnim lokom. Potem jih je odnašalka odnesla na plac sušit. Sušenje je trajalo dva dni, nato so opeke zlagali v tako imenovano oslico ter jih žgali. Ko so se posušile, so postale dovolj trde za zidanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije