ANKETA

Marjan Šarec skočil kot Peter Prevc

Lista kamniškega župana v anketi prehitela SD in SDS. Polovica meni, da bomo na ZOI v Pjongčangu osvojili kolajno.
Fotografija: Peter Prevc je slovenski adut zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Peter Prevc je slovenski adut zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Če bi bile jutri volitve ... bi zmagala Lista Marjana Šarca (LMŠ)! V februarski javnomnenjski anketi, ki jo je za časopisa Delo in Slovenske novice opravil Delov Oddelek za tržne raziskave Stik, je namreč kamniškemu županu Marjanu Šarcu zaupalo svoj glas 197 vprašanih, kar v skupnem številu anketiranih (1009) pomeni kar 19,5 odstotka ali skoraj petina. LMŠ je tako kot decembra znova prehitel vse stranke, le da tokrat še z večjo razliko do drugouvrščenega SD (13,1 odstotka) in tretjega SDS (11,4). Na četrtem mestu se je utrdil SMC (7,8), sledita Levica (5,5) in NSi, ki je po odhodu Ljudmile Novak in prihodu Mateja Tonina na čelo stranke izgubila odstotek podpore (s 6,5 na 5,3) in eno mesto na lestvici. Na sedmem mestu je Desus, ki pa s 3,5 ne bi prestopil volilnega praga (ta je na parlamentarnih volitvah v Sloveniji 4 odstotke). Volitev se – če bi bile jutri – ne bi udeležilo 10,5 odstotka vprašanih, kar je manj kot prejšnji mesec (13 %).

Mladi večji optimisti

Bolj kot politika Slovence trenutno zanimajo zimske olimpijske igre (ZOI) v Pjongčangu v Južni Koreji. Kar 374 vprašanih (vzorec za ta sklop vprašanj je bilo 520 anketiranih) spremlja boje udeležencev, to je 76 odstotkov, od tega 52 % zanimajo le nastopi slovenskih športnikov in športnic.
Največ, natanko polovica anketiranih, vas meni, da bo Slovenija letos osvojila eno ali dve kolajni, da bo osvojila tri ali več je prepričanih 33 %, pesimistov, ki ne pričakuje niti kolajne, je 7 %, medtem ko jih 10 % ugibanje o kolajnah ne zanima. Zanimivo: več kot tri četrtine (78 %) dijakov in študentov meni, da bo Slovenija osvojila tri kolajne ali več.
Največ možnosti za slovensko kolajno je v smučarskih skokih (53 % vprašanih), daleč za njimi so biatlon (14 %), alpsko smučanje (6), deskanje (5), smučanje prostega sloga in tek na smučeh (3), nordijska kombinacija in sankanje (1).
Največ, kar 34 odstotkov, vas pričakuje, da lahko kolajno za Slovenijo osvoji Jakov Fak (biatlon), skakalcu Petru Prevcu daje možnost za kolajno 17 %, njegovima kolegoma v moštvu Anžetu Semeniču in Jerneju Damjanu pa 11 oz. 9 odstotkov. Pet odstotkov vas verjame, da bo Meta Hrovat po zadnjih uspehih v svetovnem pokalu in na mladinskem svetovnem prvenstvu kolajno odnesla tudi z ZOI, 15 anketiranih (3 %) pa meni, da bo to uspelo alpski smučarki Ani Bucik ali deskarki Glorii Kotnik.
Za konec ankete smo zastavili še vprašanje, ali bo po vašem mnenju tokratne ZOI zaznamoval dopinški škandal. Ne je odgovorilo 171 vprašanih (33 %), da bo prišlo do odmevnega dopinga, meni 24 % (123 vprašanih), 226 vprašanih (43 %) pa tega ni želelo napovedovati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije