KRAMBERGERJEV SKLAD

Mama in štirje otroci ostali brez doma, zgoreli so tudi prihranki

Ognjeni zublji družini Krznar vzeli vse, rešili le mačko. Najstarejšemu sinu zgoreli tudi prihranki za avtošolo.
Fotografija: Mama Bernardka bi se rada s štirimi otroki čim prej vrnila domov. FOTO: Anita Skubic
Odpri galerijo
Mama Bernardka bi se rada s štirimi otroki čim prej vrnila domov. FOTO: Anita Skubic

Na Zgornji Ložnici pod Pohorjem, v občini Slovenska Bistrica, so ognjeni zublji petčlanski družini vzeli dom. Zagorelo naj bi zaradi izjemno močnega vetra, ki je dimu in iskram preprečeval izstop skozi dimnik. Zgorelo je vse, kar so imeli, pohištvo, računalniki, oblačila in obutev, osebni predmeti ... Mami samohranilki Bernardki Krznar in štirim nepreskrbljenim otrokom, starim od 11 do 19 let, je ostalo zgolj tisto, kar so imeli na sebi.


Edino, kar je najstarejšemu izmed otrok, Davidu, uspelo rešiti, je njihova muca. A tako kot se je 19-letni fant zavzel, da je rešil mačje življenje, je takoj postalo jasno, da družina, ki se je do zdaj ukvarjala s kmetovanjem, potrebuje pomoč, da bo lahko na novo zaživela. Že doslej so živeli zelo skromno, a ponosno in dostojno življenje.
V tem času, ko družina čaka na ureditev začasnega stanovanja, ki sta jim ga ponudili občina in civilna zaščita Slovenska Bistrica, mama Bernardka, sin David, ki je končal Srednjo biotehniško šolo Maribor in čaka na zaposlitev, srednješolca, 17-letna Nastja in 16-letni Anej, ter 11-letni osnovnošolec Anžej začasno živijo pri Bernardkini sestri.

Najmlajši je hotel skočiti v gorečo hišo

V sredo, 21. oktobra, ko jim je zgorel dom, so bili doma trije. Mama in najstarejši sin sta v hlevu molzla krave, ko sta zaslišala jok in kričanje najmlajšega Anžeja. Opazil je namreč, da gori ostrešje.

Zagorelo je v dimniku in se hitro razširilo po hiši. FOTO: PGD Zgornja Bistrica
Zagorelo je v dimniku in se hitro razširilo po hiši. FOTO: PGD Zgornja Bistrica

»Zelo hudo je, ko vidiš, da ti gori vse, kar imaš, in ko veš, da boš ostal brez strehe nad glavo. Tekla sem v hišo, da bi kaj rešila, a mi v paniki in šoku ni uspelo prav nič. Če je že tako, smo vsaj veseli, da je David, ki je najprej poklical gasilce, rešil našo mačko. Anžej je jokal, hotel je kar skočiti v hišo, da bi rešil, kar bi lahko, pa tudi njemu ni uspelo. Zgorelo je vse, kar smo imeli, razen oblačil, ki smo jih imeli na sebi. Posebno mi je hudo, ker je David imel v sobi prihranke za avtošolo in je še denar zgorel. Upam, da bo kmalu dobil službo in si zaslužil za šoferski izpit. Med čakanjem na gasilce, ko je bila za nas vsaka sekunda daljša od minute, smo bili panični in prestrašeni. Gasilci so sicer hitro prišli, a jim žal ni uspelo veliko rešiti. Vse bo treba porušiti in hišo graditi na novo, kajti temelji so slabi in se ne more obnavljati,« nam je razlagala Bernardka. In še dodala, da je bila hčerka takrat pri fantu, srednji sin Anej pa je pri prijatelju pomagal delati silos.

Družina Krznar je v požaru izgubila vse. FOTO: Anita Skubic
Družina Krznar je v požaru izgubila vse. FOTO: Anita Skubic

»Kako zelo smo veseli, da imamo takšne sosede in predsednika krajevne skupnosti! Ne vem, kako bi se vsem zahvalila. Gasilci, sosedje in vsi so pripravljeni pomagati tako ali drugače. Vse to mi je vrnilo vero v človeka. Prepričana sem, da se nam bo nekoč uspelo vrniti na naše pogorišče,« med glasnim jokom pove Bernardka Krznar.

Nujno potrebujejo nov dom

Takoj po požaru sta domača krajevna skupnost in Rdeči križ Slovenije priskočila na pomoč, občina Slovenska Bistrica pa je družini priskrbela neprofitno stanovanje. Tudi sosedje so se zelo izkazali, saj so jim, kot je povedala sekretarka Območnega združenja RK Slovenska Bistrica Petra Hojnik, podarili oblačila in osnovne življenjske potrebščine. »Osnovna šola Pohorskega odreda je ob tragediji njihovemu šestošolcu, najmlajšemu članu družine, že priskrbela šolske potrebščine, KS Zgornja Ložnica pa jim je priskrbela tudi računalnike, da bodo lahko spremljali pouk na daljavo,« je povedala.


Kot je povedal predsednik Krajevne skupnosti Zgornja Ložnica Stane Skubic, je družina že pred tragedijo živela v težkih razmerah, zato prosijo za pomoč vse, ki bi jim lahko pomagali zgraditi nov dom in stopiti na novo, prijaznejšo pot življenja. »Družina Krznar nujno potrebuje sredstva za nov dom. Čeprav jim je občina ponudila stanovanje v Slovenski Bistrici, v njem ne morejo ostati za vedno. Čim prej se hočejo vrniti domov, na Ložnico, saj imajo tam gospodarsko poslopje in 40 glav živine, ki jim predstavljajo edini vir dohodka,« je še dejal.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije