SEČILA IN DIHALA

Ljubljanska infekcijska klinika: zasedene vse postelje, krive so okužbe

Med bolniki, ki jim te dni pomoč ponudijo na infekcijski kliniki, prevladujejo okužbe sečil in dihal.
Fotografija: Med bolniki, ki jim te dni pomoč ponudijo na infekcijski kliniki, prevladujejo okužbe sečil in dihal. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Med bolniki, ki jim te dni pomoč ponudijo na infekcijski kliniki, prevladujejo okužbe sečil in dihal. FOTO: Jože Suhadolnik

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v zadnjih dneh opažajo porast bolnikov, ki potrebujejo obravnavo in zdravljenje, prevladujejo okužbe sečil in dihal. Klinika je trenutno polno zasedena, prostih postelj za obravnavo ni, zaradi razmer so nekateri bolniki trenutno nameščeni na hodniku, so sporočili z UKC.

Največ je starejših s sočasnimi kroničnimi boleznimi, ki se ob akutnem dogodku pogosto poslabšajo. Med okužbami dihal gre tako za bakterijske kot virusne povzročitelje, raste število bolnikov s covidom-19, pojasnjujejo v UKC.

Prostih postelj za bolnišnično obravnavo ni

Pri okužbah sečil je dodaten problem neustrezno nadomeščanje tekočine, kar je pogosto sploh pri starejših in nepokretnih osebah, tako doma kot v domovih starejših občanov. »Imamo tudi kar precej bolnikov s sepso in odpovedovanjem posameznih ali več organov, kar jih neposredno smrtno ogroža,« so dodali.

Klinika je trenutno polno zasedena in prostih postelj za bolnišnično obravnavo ni. Število bolnikov, ki čakajo na sprejem, presega število bolnikov, ki jih dnevno odpustijo iz bolnišnične obravnave. Jasno je tudi, da prehiter odpust neredko vodi v ponovno poslabšanje, lahko v dodatne zaplete in bolniki se vračajo za ponoven sprejem, so pojasnili.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije