TEKMA

Letos 35 balonov, prihodnje leto 105!

Odprto prvenstvo Slovenije s toplozračnimi baloni. Svetovni predprvak Britanec, slovenski prvak Rome.
Fotografija: Prava paša za oči! FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Prava paša za oči! FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo odličij se je končalo slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni in svetovno predprvenstvo Murska Sobota 2019. Dogodek je bil lep uvod pred svetovnim prvenstvom, ki bo prihodnje leto prav v Murski Soboti.

V mednarodni konkurenci je med 35 piloti iz 16 držav zmagal aktualni svetovni prvak Dominic Bareford iz Velike Britanije. Najboljši Slovenec je bil Vito Rome iz Balonarskega društva Uranos na odličnem šestem mestu, s čimer je postal tudi državni prvak. Uvrstitve na letošnjem predtekmovanju so štele kot kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Piloti iz Avstralije, Avstrije, Belgije, Brazilije, Češke, Hrvaške, Kanade, Kitajske, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Rusije, Slovenije, Velike Britanije in ZDA so pokazali svoje spretnosti v različnih nalogah. Bilo je napeto, oči so bile uprte v Dominica Bareforda, ki je po pričakovanjih zbral največ točk. Drugi je bil Američan John Petrehn, tretji pa Avstralec Matthew Scaife.


Odličja najboljšim so podelili Matjaž Pavlinjek, predsednik BK Roto in direktor organizacije, predsednik organizacijskega odbora Štefan Pavlinjek in dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota. Ob tej priložnosti se je župan zahvalil pomurskemu BK Roto, da mu je uspelo pripeljati v regijo tako pomembno mednarodno tekmovanje, in to ravno letos, ko praznujemo 100. obletnico združitve Prekmurja z matično domovino.

V Sloveniji ima balonarstvo resnično dolgo tradicijo, Prekmurje pa je ena od najlepših lokacij za letenje s toplozračnimi baloni, tako zaradi ugodnih razmer kot tudi razgledov na neskončno ravnico. Množica pisanih balonov v zraku je bila zato paša za oči.
Prekmurci so že dokazali svojo gostoljubnost leta 1994, ko so gostili evropsko balonarsko prvenstvo. Tudi letošnja organizacijska ekipa z obema Pavlinjekoma na čelu pa se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami z mednarodnih tekmovanj, zato so prepričani, da bo Slovenijo prihodnje leto še enkrat postavila na svetovni zemljevid organizacije vrhunskih športnih dogodkov. Takrat se bo pomerilo kar 150 balonov z vsega sveta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije