TOŽI DRŽAVO

Kuzmič o bogatih svinjah: Moj edini greh je bil, da sem bil pošten

Toži državo, ki mu je porušila dom. Vesel, da bo resnica prišla na dan.
Fotografija: Hišo so mu porušili tik pred njegovim 60. rojstnim dnevom. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Hišo so mu porušili tik pred njegovim 60. rojstnim dnevom. FOTO: Boštjan Fon

LJUBLJANA – »Moj edini greh je bil, da sem bil pošten. Če bi se v tej državi še enkrat rodil, ne bi bil več,« je poskušal ​ Darko Kuzmič, ki mu je država 5. novembra 2013 porušila leseno hiško v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru, na sodišču razložiti, kakšna krivica se mu je zgodila.
Darko Kuzmič v sodni dvorani FOTO: Marko Feist
Darko Kuzmič v sodni dvorani FOTO: Marko Feist

Hiša, v kateri je živel 30 let in za katero je ves čas lepo skrbel, sama po sebi, kot je razložil, ni imela velike vrednosti, saj je bila obnovljena oziroma vzdrževana s starimi materiali, a zanj je bila grad. V njej je imel prijavljeno stalno prebivališče. In ga ima še zdaj.
Hišo so mu porušili tik pred njegovim 60. rojstnim dnevom. FOTO: Boštjan Fon
Hišo so mu porušili tik pred njegovim 60. rojstnim dnevom. FOTO: Boštjan Fon

»Lahko bi šel tja samo še pod smreko, a zaradi novega objekta še te ni več tam,« na bizarnost celotne zadeve opozori 65-letni bohinjski Prekmurec, ki je takoj po osamosvojitvi plačal takratnih 250.000 tolarjev, saj je mislil, da bo lahko s tem uredil papirje in odkupil hiško. Do nje je imel vseskozi napeljan vodovod ter elektriko. Slednjo je elektrodistributerju plačeval vse od leta 1986, ob tem pa je opozoril, da podjetje števca na stavbo ne bi moglo namestiti, če tam ne bi smel živeti.


Pri vsem skupaj ga še najbolj boli, da so državni organi, kot je prepričan, vseskozi vedeli, da mu hiške, ker je bila to njegova edina streha nad glavo, ne bi smeli rušiti. »Bolj me veseli to, da bo resnica, zakaj se je takrat tako mudilo, prišla na dan,« pravi Kuzmič, ki od države in Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Bohinj, ki ima v lasti zemljišče, na katerem je stala njegova hiška, zahteva 100.000 evrov.


Le dva dni po rušenju je namreč takratni minister Samo Omerzel sporočil, da se črnograditeljem ne bo več rušilo, da je sprejet moratorij. »Vedeli so, da ne smejo rušiti, a rušili so mi samo za to, da so lahko rešili bogate svinje,« se je slikovito izrazil na sodišču. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije