OD BLIZU

Ksenija Benedetti: To, kar je naredila kraljica v Sloveniji, ni storil nobeden od državnikov

Benedettijeva ni podpornica monarhij, a Elizabeta II. je bila po njenem mnenju izjemna vladarica.
Fotografija: Ksenija Benedetti s kraljico Elizabeto II, ko je leta 2008 obiskala Slovenijo. FOTO: Bobo, Osebni arhiv
Odpri galerijo
Ksenija Benedetti s kraljico Elizabeto II, ko je leta 2008 obiskala Slovenijo. FOTO: Bobo, Osebni arhiv

Ksenija Benedetti je kot nekdanja dolgoletna šefinja državnega protokola imela čast, da se je srečala s številnimi državniki. V lepem spominu ji je ostalo tudi srečanje z zdaj že pokojno kraljico Elizabeto II. Vprašali smo jo, kako se spominja obiska kraljice v Sloveniji in kakšen vtis je naredila nanjo. Njen zapis objavljamo v celoti.

image_alt
Zakaj je princ Charles postal kralj Karel III.?

Zdi se, da se je s smrtjo kraljice Elizabete II dvajseto stoletje dokončno poslovilo. Za Britance in velik del sveta nič več ne bo kot je bilo. Načeloma nisem podpornica monarhij, a njeno kraljevo veličanstvo z najdaljšim stažem v zgodovini Velike Britanije,  izjemna vladarica, je bilo nekaj, kar v zgodovini težko najdete ali pa sploh ne. Ne verjamem, da bomo kdaj v prihodnosti še doživeli tako ikono. Bila je izjemno predana svojemu delu in še dva dni pred smrtjo nasmejana imenovala novo britansko premierko.

image_alt
Britanija žaluje: tako se poslavljajo od ljubljene kraljice (FOTO in VIDEO)

Na prestolu je bila že tako dolgo, da po statističnih podatkih štirje od petih ljudi v Veliki Britaniji še niso bili rojeni, ko je nasledila krono. Zame je bila ovita  v enigmatično mistiko, ki jo je ohranjala tudi s svojim resnim neizraznim izrazom na obrazu (čeprav je menda imela odličen smisel  za humor) in s tem, da skoraj nikoli ni dajala daje izjav za medije. Kaj si je v resnici mislila, ni vedel nihče, no, morda le njen mož princ Philip.

image_alt
Slovo monarhinje Elizabete II.: se bodo slutnje uresničile?

V njenem 70. letnem vladanju ni bilo zdrsov, razen ob smrti princese Diane. Znana so bila njena sporočila protokolu s torbico. Govori se, da če na večerji odloži torbico na mizo, pomeni, da želi oditi v naslednjih petih minutah. Teh gest med državniškim obiskom leta 2008 pri nas nisem opazila. Pripravljati in izvesti njen obisk v Sloveniji leta 2008 je bil za nas, v državnem protokolu, velik izziv. S skrbnostjo smo ga pripravljali leto dni.

image_alt
Slovenski politični vrh smrt kraljice »močno užalostila«

Doživeti kraljico od blizu, ji dati roko v njenem letalu in ji izreči dobrodošlico v Sloveniji je bilo nekaj posebnega. Ko nas je nekaj sodelujočih pri pripravi in izvedbi obiska britanski dvorni protokol ob koncu obiska v hotelu povabil na srečanje s kraljico, nas je postrojil pred vrati in vstopali v smo v tisto sobo, ker nas je čakala kraljica, eden po eden kot v nek posvečen prostor.

image_alt
Konec ere kraljice Elizabete II., zdaj je na vrsti Charles

Vsakemu posebej  se je zahvalila na 4 oči, postavila vljudnostno vprašanjce ali dve in vsakemu podarila njeno fotografijo s podpisom. Dve, tri minute. Tega na tak način ni naredil nihče od državnikov, ki so v mojih osemnajstih letih vodenja  državnega Protokola prišli na obisk v Slovenijo.

Iskreno sožalje družini in britanskemu narodu.

Ksenija Benedetti

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije