GASILKA

Komaj čakala, da je obula gasilske škornje

Devetnajstletna Sara Polanič je naša najmlajša finalistka. Ker živi poleg gasilskega doma, je tam v štirih minutah.
Fotografija: Saro so za naj gasilko prijavile kolegice iz PGD Ljutomer. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Saro so za naj gasilko prijavile kolegice iz PGD Ljutomer. FOTO: Osebni Arhiv

CEZANJEVCI – Ko so vodstvo Gasilske zveze Ljutomer in članice PGD Ljutomer na natečaj za naj gasilko Slovenije predlagali Saro Polanič, ki bo oktobra letos napolnila komaj 20 let, so preprosto zapisali: »Naša Sara je vrelec energije v majhni pakungi. In ni sile, ki bi devetnajstletnico, kljub njeni mladosti, odvrnila od tega, da bi vedno in vsakomur, ki je pomoči potreben, pomagala.


Gasilstvo ji je bilo položeno že v zibelko, saj živi poleg gasilskega doma v Cezanjevcih, dober streljaj iz prleške prestolnice Ljutomera. Njen oče je že od mladih nog aktiven član PGD Ljutomer. In ker jabolko ne pade daleč od drevesa, gre Sara po njegovih stopinjah. Začela je kot pionirka, tekmovalne uspehe s prijateljicami je nizala tudi z desetino mladink. Kakor hitro ji je starost dovoljevala, je opravila zahtevane tečaje ter postala operativka. Samo slabe štiri minute traja, da prispe v gasilski dom v Ljutomeru, kjer jo čakajo zaščitna obleka, čelada in gasilski bataši (škornji).«

Gasilec je tudi njen oče. FOTO: Osebni arhiv
Gasilec je tudi njen oče. FOTO: Osebni arhiv

Svoj ognjeni krst je Sara doživela lani, ko je pomagala gasiti velik požar skladišča podjetja Eko Plastkom. Od takrat se intervencij udeležuje vedno, če so aktivirani ljutomerski gasilci. Aktivna je tudi v tekmovalni desetini članic A PGD Ljutomer, hkrati je še mentorica gasilske mladine in je ravno te dni aktivno sodelovala na taboru, ki se ga je udeležilo okoli 100 mladih bodočih gasilk in gasilcev, starih od šest do 15 let, iz GZ Ljutomer. »Kljub samo 158 cm, ki jih meri v višino, vedno vemo, da je prisotna, saj nas zna z raznimi domislicami in občasnimi odrezavimi odgovori vedno spraviti v smeh in dobro voljo. Ima neverjetno voljo in energijo in prav nič ji ni težko. Čeprav šteje šele 19 let, ima veliko izkušenj z različnih področij v gasilstvu. In verjamemo, da se bo izkazala tudi v prihodnje. Zato jo njene tovarišice iz PGD Ljutomer prijavljamo za naj gasilko Slovenije, saj smo prepričane, da je ona več kot prava oseba za ta naziv,« so v prijavnici med drugim zapisale gasilke PGD Ljutomer.


Sara je po osnovni šoli, ki jo je obiskovala v Cezanjevcih, končala gimnazijo v avstrijski Radgoni, natančneje v Bad Radkersburgu, in vse kaže, da bo jeseni začela študij biologije na Karl Franzen Universität v avstrijskem Gradcu, a nič je ne bo odvrnilo od vsestranskega dela v gasilstvu. »Navdih, da grem v gasilstvo, so bili moji vrstniki. Oče in oba strica so že dolga leta aktivni člani in operativci v PGD Ljutomer, prav tako moj dedek v PGD Cezanjevci. Pionirsko pot sem začela s petimi leti v Cezanjevcih, mladinsko pa nadaljevala v Ljutomeru.


Z vstopom v gimnazijo sem začela vaditi in tekmovati v desetini A-članic PGD Ljutomer, takrat sem opravila potrebno izobraževanje za operativno delo. V prihodnje imam željo udeležiti se čim več potrebnih izobraževanj in opraviti vozniški izpit iz C-kategorije,« nam je med obiskom 45. tabora gasilske mladine, ki se ga že tretje leto udeležuje kot mentorica, povedalo prijetno, vedno nasmejano in nadvse pogumno dekle, ki si gotovo zasluži nagradni bon za razvajanje. Še bolj vesela bi bila, če bi za PGD Ljutomer prislužila denarno nagrado v znesku petih tisočakov iz Krambergerjevega sklada. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije