MEDENA ZMAGA NA EVROPSKEM PARKETU

Kolikšen je delež tujega medu in od kod je, je bilo doslej prikrito

Slovenija želi večjo preglednost pri označevanju porekla medu.
Fotografija: Slovenija je dežela izjemno kakovostnega medu. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Slovenija je dežela izjemno kakovostnega medu. FOTO: Getty Images

Evropski poslanci so sredi decembra prikimali predlogom Evropske komisije za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu, zdaj pa sta dosegla politični dogovor glede teh predlogov tudi Svet EU in Evropski parlament. To je svojevrstna medena zmaga tudi za Slovenijo, saj je bila prav Slovenija pobudnica revizije direktive o medu, in sicer v tistem delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu.

Pobuda naših čebelarjev

Označevanje mešanic medu, kot ga je določala trenutna direktiva, po mnenju Slovenije namreč ni zagotavljalo jasne in nedvoumne informacije o njegovem poreklu. S tem sta se slednjič strinjala tudi Evropski parlament in Svet EU ter sprejela, da mora biti na etiketi odslej navedena država, v kateri je bil pridelan. Na etiketah sadnih sokov, džemov, želejev, marmelad in kostanjevega pireja pa bo morala biti na sprednji etiketi za nameček navedena še država izvora uporabljenega sadja. Če med izvira iz več kot ene države, bodo države izvora na etiketi navedene v padajočem vrstnem redu glede na delež, ki ga predstavljajo v končnem izdelku.

»Vse kaže, da smo naredili velik korak naprej za zaščito potrošnika in čebelarja,« je dejal Aljaž Debelak, svetovalec za zagotavljanje varne hrane. Zadovoljna je bila tudi kmetijska ministrica Mateja Čalušić: »Sprememba je pomembna tako za čebelarski sektor kot za potrošnika, ki mora biti transparentno obveščen, od kod prihaja med, s tem pa smo tudi zelo jasno povedali, da na naših policah ni prostora za ponaredke. Slovenija je lahko zelo ponosna na dosežen dogovor, za njihovo pobudo gre velika zahvala tudi slovenskim čebelarjem.«

Čebele morajo obleteti več milijonov cvetov, da čebelar dobi en kilogram medu. FOTO: Leon Vidic
Čebele morajo obleteti več milijonov cvetov, da čebelar dobi en kilogram medu. FOTO: Leon Vidic

Doslej so bile dovoljene oznake, kot je »mešanica medu iz EU in medu, ki ni iz EU«. Kolikšen je delež tujega medu in od kod je, vse to pa je lahko ostalo prikrito. Pogosto je bil primešan namreč manj kakovosten in cenejši med iz drugih dežel.

Žlička medu iz 10 držav

Pobuda za bolj pregledno označevanje medu je, kot rečeno, slovenska in jo je leta 2019 na ministrstvo za kmetijstvo podala Čebelarska zveza Slovenije. Ko sta se nam slednjič pridružili še Nemčija in Francija, ki sta kot veliki uvoznici medu sprva nasprotovali strožji ureditvi, je bil uspeh zagotovljen.

V Sloveniji je bilo leta 2021 okoli 213.000 panjev oziroma odstotek vseh v EU. FOTO: Primož Hieng
V Sloveniji je bilo leta 2021 okoli 213.000 panjev oziroma odstotek vseh v EU. FOTO: Primož Hieng

Z novim označevanjem bo zagotovljeno boljše informiranje potrošnikov, okrepil pa se bo tudi položaj evropskih čebelarjev v bitki s poceni, a manj kakovostno konkurenco. Po bruseljskih podatkih se namreč trg medu v EU krepi. Vrednost se je z dveh milijard evrov leta 2019 leta 2021 povečala že na 2,3 milijarde evrov. Z 218.000 tonami proizvodnje in 12-odstotnim deležem na svetovni ravni je EU na drugem mestu, takoj za Kitajsko.

Med prihaja v EU iz več kot 120 držav, največ iz Ukrajine, Kitajske, Mehike, Argentine, s Kube, iz Brazilije, Urugvaja in Turčije. Kar štiri petine medu na trgu EU so mešanice in ni redkost, da je v eni mešanici med iz več kot desetih držav. S tem pa sta povezani vprašanji o njegovi kakovosti pa tudi o spoštovanju pravil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije