NUJNO BRANJE

Koliko jih bo moralo vračati nadomestilo?

Lahko se zgodi, da bodo stroški vračila pri posamezniku tudi več kot 2000 evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Slovenija ima (ali je imela) 893 pogodbenih rezervistov – vojakov, ob zadnjem vpoklicu pa so jih na vaje poklicali 701. Od teh, ki imajo pogodbo in torej vsak mesec dobijo okoli 160 evrov mesečnega nadomestila za pripravljenost, se jih je odzvalo 526. Kaj pa bo s 175, ki se niso odzvali? Če to število pomnožimo s 160, dobimo 28.000 evrov, kolikor vojsko stanejo vsak mesec, kar ni malo denarja.

Slovenska vojska. FOTO: Tadej Regent, Delo
Slovenska vojska. FOTO: Tadej Regent, Delo

»Gre za rezerviste, ki so bodisi prekinili pogodbo o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV, prejeli odločbe o mirovanju pravic (bolezen, poškodbe), sicer pa še dodatno preverjamo vzroke za neudeležbo tistih, ki se niso javili na vpoklic,« so nam na ministrstvu pojasnili pred časom. Na vprašanje, ali s tistimi, ki se niso odzvali, prekinejo pogodbe, odgovarjajo, da z večino, od tistih, ki se neupravičeno ne odzovejo, pa zahtevajo tudi vračilo nadomestila.


Samo v letu 2018 je bila pogodba o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV prekinjena s 102 pogodbenima pripadnikoma: »Glavni razlog prekinitev so pisne izjave pogodbenih pripadnikov o odpovedi pogodbe zaradi predvidenega vpoklica v vojaško službo. Število prekinitev ni dokončno. Pričakujemo namreč predloge za odpovedi pogodb zaradi neudeležbe na mobilizacijskem usposabljanju in neodziva na opravljanje vojaške službe.«

Doslej izdan najnižji račun za vračila stroškov zaradi predčasne prekinitve pogodbe znaša 413 evrov, najvišji pa 1065 evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo. Lahko pa se zgodi, da bodo stroški vračila pri posamezniku znašali tudi več kot 2000 evrov, če mora ta povrniti plačilo za pripravljenost za zadnjih 12 mesecev in sorazmerni del stroškov usposabljanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije