PREVIDNO NA KOLESU

Kolesarji, pozor! Kazen tudi 1200 evrov

Neupoštevanje pravil vas lahko drago stane. 
Fotografija: Sezona je v polnem teku. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Sezona je v polnem teku. FOTO: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Z začetkom pomladi se začne tudi kolesarska sezona. Ne glede na to, ali na kolo sedemo za rekreacijo ali pa se na njem odpravimo v šolo ali službo, moramo pri kolesarjenju upoštevati cestnoprometne predpise. 

Draga rumena luč

Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu vozišča v smeri vožnje. Voziti morajo drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča. Če tega ne boste upoštevali, vas policist lahko kaznuje z globo 40 evrov.

Dvakrat toliko boste odšteli, če boste mislili, da ste dovolj spretni in boste vozili »brez rok« ali pa po zadnjem kolesu. Za telefoniranje med kolesarjenjem boste odšteli 40 evrov. Če vozite pri rumeni luči na semaforju, vas lahko doleti kazen v višini 160 evrov, če pa boste zapeljali v rdečo, vas lahko to stane 250 evrov.
Otroci morajo nositi čelado. 
Otroci morajo nositi čelado. 

Starši so za svoje mladoletne otroke odgovorni tudi na kolesu. Če otrok ali mladoletnik prekrši cestnoprometna pravila, so lahko njegovi starši ali skrbniki kaznovani z globo najmanj 80 evrov zaradi opustitve dolžne skrbi ali nadzorstva.

Najvišje globe za vožnjo pod vplivom alkohola

Če ima kolesar do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka in kaže znake motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu, prejme globo v višini 300 evrov.

Če ima kolesar več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 600 evrov.

Če ima kolesar več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 900 evrov.

Če ima kolesar več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini najmanj 1200 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije