NOVI UKREPI NA MEJAH

Kocka je padla: le en dan v 11 dneh bomo lahko zapustili regijo

Predstavniki vlade so se sestali v nedeljo na Brdu pri Kranju z namenom, da odločijo, ali državo zapreti ali ne. Maske znova obvezne na prostem od 1. aprila naprej.
Fotografija: Maske spet obvezne tudi na prostem, od 1. aprila naprej. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Maske spet obvezne tudi na prostem, od 1. aprila naprej. FOTO: Getty Images

Po sestanku s predsednikom države Borutom Pahorjem, kjer so govorili o trenutnem epidemiološkem stanju v državi zaradi koronavirusa (sestanka se niso udeležile Levica, SAB, LMŠ in SD), se je vlada zaprla za štiri stene in odločila, kaj in kako v prihodnjih dneh.
 

Maske na prostem obvezne

Znova se uvaja nošenje mask na prostem, razen pri športnih aktivnostih in v avtomobilu, ko so v njem osebe istega gospodinjstva. 


»Prosim, spoštujte ukrepe«

Prvi mož Nijz Milan Krek je pozval k doslednemu spoštovanju ukrepov oziroma da Slovenci in Slovenke okrepim to spoštovanje. Dodal je: »Angleška različica virusa se 70-odstotno hitreje širi in kaznuje vse napake pri izvajanju ukrepov. Prosim, spoštujte jih.«


Med 1. in 12. aprilom popolno zaprtje države

»Vlada je sprejela predloge svetovalne skupine o popolnem zaprtju države med 1. in 12. aprilom,« je povedal predsednik vlade Janez Janša. »Zaustavitev je vezana na relativno kratko obdobje. Zavedamo se, da tudi po 12. aprilu Slovenija ne bo brez okužb in virusa. Po tem datumu se bo znova začel uporabljati semafor sproščanja in zaostrovanja ukrepov. Tako, da bo življenje predvidljivo tudi po 12. aprilu.« Poudaril je, da se bodo ustavile številne aktivnosti, a upajo, da bodo ljudje spoštovali ukrepe. Zaradi tistih, ki so ogroženi in jim je virus zelo nevaren. 


Spremembe na mejah že v ponedeljek, 29. marca

»Tudi državna uprava bo zelo omejila delovanje, prešla bo skoraj v celoti na delo od doma. Vlada apelira tudi na del gospodarstva, ki bo še vedno deloval, da se čim več dela opravi od doma. Tam pa, kjer to ni mogoče, da se še bolj dosledno kot doslej upoštevajo preventivni ukrepi. Vsi ukrepi stopijo v veljavo v četrtek, razen odloka o prehajanju meja, ki začne veljati v ponedeljek, 29. marca, saj se stanje na Balkanu močno slabša in veliko je prehodov meja, kjer pokažejo potrdila sumljivega izvora,« je še poudaril premier.


Po 12. aprilu ne glede na razmere odprtje šol in vrtcev

Podpredsednik vlade Matej Tonin je popolnoma podprl premierja in dejal, da druge možnosti praktično ni, sicer bomo v prihodnjih dneh imeli še 500 smrtnih žrtev zaradi covida 19. »Po 12. aprilu se vračamo k veljavnemu semaforju, takrat se ne glede na situacijo odpirajo tudi šole. Verjamem, da tudi gospodarstvo. Le s precepljenostjo se bomo lahko vrnili v normalno življenje.«

Kdo bo lahko delal in kaj bo odprto?

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa se ni povsem strinjal s predlogom vlade, a je dodal, da delajo za zdravje. Pri tem je apeliral na ljudi, da spoštujejo ukrepe. Ustavlja se večina storitvenih dejavnosti, izjeme pa veljajo za lekarne, bencinske servise, banke, dimnikarje, pošto, servisne delavnice, gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in drugih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja. Dovoljeno bo pripravljati hrano za dostavo, tudi v menzah, in to brez testiranja. Ob testiranju pa bodo lahko odprte živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, trgovine s področja kmetijstva, tržnice, tehnično blago, trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve. »Razumem zdravstveno stroko, ki je predlagala zaprtje države. Če bo opozicija še naprej zlorabljala epidemijo za dnevno politikanstvo, ukrepi ne bodo delovali,« je razložil. 

image_alt
Znane nove številke okužb, na intenzivni negi več kot 100 bolnikov


Epidemiološka situacija v Evropi in naši soseščini se slabša, zato nekatere države zaostrujejo ukrepe in pogoje ob vstopu v državo.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije